Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Profilen / UTVECKLAS PÅ HEMMAPLAN

UTVECKLAS PÅ HEMMAPLAN

Trots en avstickare till Luleå universitet blev det tillbaka till Burträsk och fönstersnickerierna på Snidex. Mikaela Jonssons farfar var tidigare anställd och hennes pappa jobbar fortfarande i företaget. Som relativt färsk projektledare har hon bland annat varit med i genomförandet av det uppmärksammade trähusprojektet Cederhusen.

För de flesta svenskar är Burträsk synonymt med den klassiska Västerbottensosten. Mejerskan Ulrika Eleonora Lindström uppfann 1872 den speciella tillverkningsmetoden som ger osten dess unika smak och struktur.

Men allt i Burträsk handlar inte om mejeriprodukter. Utöver Norrmejerier står några specialsnickerier för en större andel av ortens arbetstillfällen. Störst är Snidex som tillverkat fönster sedan starten1918, då under namnet Dahlqvists snickeri. De två övriga är WB-trä och Lappvattnets snickeri. Samtliga är specialister inom sina respektive segment.

Snidex är specialiserat på tillverkning av objektsfönster för proffsmarknaden. Mikaela Jonsson är en av företagets närmare 90 medarbetare och den tredje generationen i familjen som arbetar för Snidex. Mikaelas farfar har arbetat här tidigare och pappa Jan- Erik arbetar fortfarande i företaget.

– Han jobbar med specialglas och kundkontakter medan jag arbetar som fönsterberedare, i praktiken är jag en projektledare som fungerar som spindeln i nätet mellan försäljning och produktion. Jag hanterar även slutkunden många gånger, säger Mikaela.

Rekryteringsvägarna är inte sällan familjära på mindre orter och Burträsk är med sina knappt 2000 invånare inget undantag. Det bygger ofta upp en stark lojalitet med de lokala företagen som även tar företagen genom tuffare tider. I Västerbotten och trakterna runt Skellefteå möter man även samma småföretagskluster och entreprenörskap som i Småland. Många företag bistår varandra eftersom det gynnar hela bygden.

– Det är väl så det funkar helt enkelt! Jag har själv alltid haft ett stort intresse för att arbeta med trä, inte minst inom design och inredning. Genom mitt arbete har jag också fått lära mig att det mesta är möjligt att tillverka i trä, säger Mikaela.

De lokala banden blev ännu starkare när Skellefteåbaserade investmentbolaget NPB (No Plan B) hösten 2020 köpte Snidex från danska storkoncernen Dovista. Förra våren utsågs Jonas Lindbäck till ny vd.

Mikaela ser positivt på att lokala krafter tagit över.

– Att vara ett mindre företag i en stor internationell koncern kan vara lite skakigt mellan varven. Dessutom har pandemin varit en utmaning eftersom vår försäljning bygger så mycket på personliga kontakter, men nu känns det som allt rullar på bra igen, säger hon.

Det är andra vändan på Snidex för Mikaela. För några år sedan gjorde hon ett avbrott och pluggade inköp och logistik på Luleå Universitet.

– Det var en tvåårig yrkesinriktad utbildning och när den var klar jobbade jag ett par år med kalkylering av innerdörrar och glaspartier på SSC Skellefteå innan jag sökte mig tillbaka till Snidex. Det kändes bra att komma närmare familjen.

Snidex tillverkar endast på beställning och levererar till alla typer av byggprojekt.

– Vi har en unik arbetsmodell och jag gillar att mitt arbete är så omväxlande och innehåller så många delar. Som beredare beställer jag allt insatsmaterial som glas, aluminium och trä. Dessutom tar jag fram underlaget för fönsterproduktionen. Hela företaget sitter under samma tak vilket gör att alla har fokus på slutprodukten och ett högt mervärde för kunden.

Ett av de senaste årens stora projekt som Mikaela varit inblandad i är Cederhusen i Hagastaden som är Stockholm första stora flerbostadshus i massivträ och ett av de största trähusprojekten i världen i innerstadsmiljö. De höga smala träaluminiumfönstren är typiska för de unika lösningar som utmärker Snidex, och projekt har fått mycket uppmärksamhet.

– Ingen annan kan som vi tillverka fönster med så många olika former och funktioner. Fönstren i Cederhusen är väldigt eleganta med många och smäckra detaljer, säger Mikaela.

Fönstrens utformning är också ett exempel på en generellt ökad efterfrågad på träfönster.

– Vi får i dag många beställningar i helträ från projekt i Stockholms innerstad. Det är också vanligt att man byter ut kompositer och aluminium mot trä. Trenden är att trädets struktur ska vara synligt.

All efterfrågan är inte kopplad till den heta byggmarknaden i Stockholm, understryker Mikaela.

– Många beställningar kommer från stora offentliga projekt ute i landet som LKABs huvudkontor, skolor och sjukhus, projekt som ofta kräver olika typer av speciallösningar och snabba leveranser.

Även den lokala efterfrågan ökar. I Norr- och Västerbotten ska 1000 miljarder investeras i framtida omställningsprojekt som Northvolt, Hybrit och H2 Green Steel. Kommunalråden talar om 100 000 nya arbetstillfällen. Det stora satsningarna spiller även över på lilla Burträsk.

– Kommunen har nyligen beslut att bygga nya bostäder i Burträsk, det har ju inte hänt på årtionden, säger Mikaela.

Mikaela ser fortsatta utvecklingsmöjligheter inom både sin yrkesroll och Snidex.

– I framtiden skulle jag vilja komplettera min utbildning med lite affärsjuridik. Jag skulle också vilja lära mig mer inom CAD-programmering, som jag redan ägnat mig åt lite grann.

Valet att leva nära familjen och sin uppväxtmiljö ger även Mikaela utlopp för sitt stora intresse för jakt och natur. Hon och hennes syster Nathalie uppmärksammades för några år sedan i ett reportage i Jaktjournalen när de gav sig ut på sin första bäverjakt längs Risån, väster om Burträsk.

– Mitt jaktintresse startade i tidig ålder och började med älgjakt inom familjen. Hundförare lockade mest, att tillsammans med hunden bilda ett team och lyckas fälla ett vilt är en magisk känsla. Genom åren har jag testat på några olika jaktformer, men älgjakten är den jaktform som jag har fastnat för mest än så länge och ligger mig varmt om hjärtat.

TEXT PETER WILLEBRAND FOTO SNIDEX

MIKAELA JONSSON 30 år, fönsterberedare Snidex. FAMILJ: Sambo och två döttrar. FRITID: Träning, umgås med släkt och vänner samt jakt och fiske. LÄSER: Sällan. SER PÅ: Serier av olika slag. LYSSNAR PÅ: Blandat, mest radio och ibland ljudböcker. GÖR JAG HELST EN LEDIG DAG: Umgås gärna med familj och vänner på olika aktiviteter.

MIKAELA JONSSON
30 år, fönsterberedare Snidex.
FAMILJ: Sambo och två döttrar.
FRITID: Träning, umgås med släkt och vänner samt jakt och fiske.
LÄSER: Sällan.
SER PÅ: Serier av olika slag.
LYSSNAR PÅ: Blandat, mest radio och ibland ljudböcker.
GÖR JAG HELST EN LEDIG DAG: Umgås gärna med familj och vänner på olika aktiviteter.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum gavs ut av TMF, Trä- och Möbelföretagen, 2005-2023 men har nu gått vidare i en annan digital form – Inblick.

Ansvarig utgivare

David Johnsson, vd, TMF
Trä och Möbelföretagen