Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ VDn har ordet / Företag som står emot prövningar

Företag som står emot prövningar

Tiderna är turbulenta och utmaningarna väldigt många. Många av dem har dessutom kommit mycket fort. När pandemin var över, i vart fall den akuta fasen, kändes det som att framtidsoptimismen saknade gränser. Allt skulle bli bra, eller i vart fall bättre. Många av våra medlemmar, framför allt de byggande eller byggnära, hade visserligen gått bra under pandemin, men nu skulle ju landet återstartas. Vad kunde gå fel?

Mycket visade det sig.

Det blodiga ryska angreppskriget på Ukraina, hög inflation, höga räntor och därpå följande begränsat konsumtionsutrymme. Mycket har gått snett och vi befinner oss på många sätt i en perfekt storm där det mesta pekar åt fel håll. Som grädde på moset ska vi dessutom förhandla nya kollektivavtal till våren i en situation där många företag redan varslat om, och i förekommande fall genomfört, uppsägningar och där företagens medarbetare sett inflationen äta upp lönerna. Systemet kommer att prövas.

Lyckligtvis är vi överens med våra fackliga motparter om att vi inte ska gå tillbaka till situationen under 70- och 80-talen med en lönedriven inflation och en ständigt nedåtgående spiral av inflation samt reallönesänkningar. Mer uppmuntrande är det också att fundera på hur våra medlemsföretag över tid är svaret på många av samtidens utmaningar när det gäller klimat, sysselsättning och exporttillväxt. Det är företag som har en fantastisk innovationsförmåga och som likt vatten anpassar sig och hittar vägar runt vilka hinder de än må stöta på.
I nummer 4-2022 av Trä- och Möbelforum kan ni läsa om möbelföretag som letar nya och större exportmarknader och hustillverkare som expanderar och lever och tänker nytt. Läs gärna också några spännande personporträtt med nyckelmedarbetare på TMF.
SENASTE NYHETERNA FRÅN BRANSCHEN Aktuellt

David Johnsson
Vd, TMF

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum gavs ut av TMF, Trä- och Möbelföretagen, 2005-2023 men har nu gått vidare i en annan digital form – Inblick.

Ansvarig utgivare

David Johnsson, vd, TMF
Trä och Möbelföretagen