Sven Lundh
Född 20 juli 1925 Död 12 november 2015
Design och konst är som olja och vinäger. Omöjliga att blanda, men ändå oemotståndliga i kombination. Sven Lundh visste det.
Text Bo Madestrand Foto Curt Ekblom
I trots mot all konventionell visdom lanserade Sven Lundh 1981 Jonas Bohlins betongstol Concrete. Då ett udda projekt utan kommersiell potential, i dag en samtida möbelklassiker och en tidig föregångare till det vi numera kallar konceptdesign, alltså möbler och andra produkter i gränslandet mellan den idébaserade konsten och den bruksorienterade designen.
Sven Lundh föddes 1925 i småländska Lagan, och blev trakten trogen till sin död i slutet av förra året. Redan som 15-åring fick han upp ögonen för bildkonsten, när han en dag såg konstnären Sven Ljungberg måla av ett buskage i vägkanten. Han gick själv på målarkurser, och var senare med om att bilda såväl Smålands konstnärsförbund som Smålands konstarkiv.
Men det var möblerna som blev hans födkrok. Under 50- och 60-talen arbetade Sven Lundh bland annat som säljare åt Yngve Ekström och som agent för danska formgivare som Hans Wegner. I hemstaden Värnamo lärde han också känna Bruno Mathsson, en annan pionjär i det småländska möbelriket.
År 1970 grundade Sven Lundh företaget Källemo. Här kunde han förverkliga sin vision om en möbelkonst i bokstavlig mening. En av de formgivare han anlitade var John Kandell, känd bland annat för bokhyllan Pilaster. Under 80-talet blev Mats Theselius företagets främsta affischnamn, med sitt klargula National Geographic-skåp och sittmöbler som Älgskinnsfåtöljen och El Rey. Till företagets yngre formgivare hör bland andra Matti Klenell och Anna Kraitz, även de kända för att skapa funktionella möbler på en stark konceptuell grund.
Ofta till konkurrenternas illa dolda misstro – än i dag kan man höra företrädare för stora svenska möbelföretag muttra skeptiskt om Källemos konstnärliga experiment. Men det var just den starka tilliten till konstens kraft som fick Sven Lundh att orka lägga 25 år på ett annat vansinnesprojekt – konsthallen Vandalorum i en skogsdunge utanför Värnamo.
Med bistånd av Pontus Hulthén, tidigare chef för Moderna museet, och den världskända arkitekten Renzo Piano, känd bland annat för Centre Pompidou i Paris, drog Lundh upp planerna för den småländska konsthallen i 1980-talets mitt.
Ingen trodde på projektet. För dyrt, för pretentiöst, dessutom på helt fel plats. Men 2011 kunde en då 86-årig Sven Lundh till slut stolt öppna portarna till Vandalorum, lite nedbantat jämfört med de grandiosa ursprungsplanerna, men ändå. I dag är det en av södra Sveriges viktigaste mötesplatser för nyskapande design och samtidskonst, med ett ambitiöst utställningsprogram.
Sven Lundh avled 90 år gammal den 12 november 2015. Men Källemo lever vidare i hans anda, sedan ett antal år i syskonen Erik och Karin Lundhs regi.
Bo Madestrand är chefredaktör för tidningen Form
/Fakta/
Sven Lundh
Född: 20 juli 1925.
Död: 12 november 2015.
Gärning: Grundade möbelföretaget Källemo i Värnamo 1970 där han blev känd för
att våga satsa på det oväntade. Tog initiativ till konsthallen Vandalorum i Värnamo som slog upp portarna 2011.
Omnämnanden i urval: Utställningen Sven Lundhs öga på Färgfabriken i Stockholm 1998 där några av de möbler han lanserat visades. Boken Personakt Lundh, som gavs ut 2008.
Lämna en kommentar