Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Profilen / Nu kommer smarta dörrar och säkerhetsdörrar i trä

Nu kommer smarta dörrar och säkerhetsdörrar i trä

Hildemar-Svensson-sakerhetsdorr-i-tra-1

Stål är det material man förknippar med säkerhetsdörrar. Nu kommer också trädörrar med säkerhetsklassning. Och dessutom pågår innovationsarbete av annat slag – de ”smarta” dörrarna är på gång.

Hildemar Svensson är en innovatör som specialiserat sig bland annat på säkerhetsdörrar, fast besluten att komma till rätta med säkerhetsbrister och inbrottsrisk.

– Jag läste en artikel i Expressen där en person som gjort 5 000 inbrott och suttit 30 år i fängelse uttalade sig. I artikeln berättade han ”jag bryter upp vilken dörr som helst på 30 sekunder”. Jag bestämde mig för att testa det där med en 70 centimeters kofot, som kan utveckla en kraft på cirka 2,5 ton. Jag var inne på tre sekunder.

– Då började mitt utvecklingsarbete, jag insåg att vi måste förändra säkerhetstänkandet när det gäller ytterdörrar. En villa kostar minst två–tre miljoner – och så sätter man in en dörr som kan knäckas på några sekunder.

Nu har Hildemar Svensson tillsammans med Bufab, ett svenskt företag med verksamhet i 25 länder som är ledande leverantör av fästelement, och lås- och säkerhetsföretaget Assa tagit fram en ny säkerhetsdörr i trä som lanseras av Swedoor och Invido i höst.

Hildemar-Svensson-sakerhetsdorr-i-tra-3

– Jag har märkt att det inte bara handlar om dörr utan lika mycket om hur den är förankrad i väggen. Alla beslag ska vara förankrade i husväggen, den som försöker bryta loss en dörr måste i princip ta en del av huset med sig. Men delarna är så konstruerade att man ska kunna tillverka en dörr utan att göra stora produktionsförändringar, säger Hildemar Svensson om den nya säkerhetsidén.

Att vara innovatör är en sak. Att förverkliga idéerna och få ut dem på en marknad är en process av en helt annan omfattning. Ungefär tre–fyra procent av de patent som godkänns blir produkter till slut. Hildemar Svensson har en bakgrund inom BorDörren AB (numera NorDan AB), ett företag som startades av hans farfar och vidareutvecklades av pappan. Han har själv varit verksam i företaget på olika nivåer; produktion, marknad, utveckling med mera men är nu inte knuten till företaget. I stället har han under många år på egen hand jobbat med produktutveckling, design och utformning.

– Till exempel utvecklade jag och fick patent på ett gångjärn som används av Jeld-Wen. Det plockades upp av storföretag som drev process mot mig för att ogiltigförklara patentet. Jag förlorade i tingsrätten men vann sedan i patentdomstolen i München, det var en strid som pågick i åtta år. Visst var det en skön känsla att vinna på slutet men att slåss själv i åtta år går inte. Jag insåg att jag måste jobba på annat sätt, att jag skulle alliera mig med etablerade företag.

Hildemar-Svensson-sakerhetsdorr-i-tra-2

Det blev Assa och Bufab som nappade på att vidareutveckla Hildemars säkerhetslösning. Tillsammans med dem kunde han göra fullskalemodeller och omfattande tester. När modellerna sedan testades av Statens Provningsanstalt lyckades de inte få upp dörren, varken med kofot eller järnspett.

– Vi fick kommentaren ”det här hade inte ens en ståldörr lyckats med”, säger Hildemar Svensson.

Swedoor har sedan dess fortsatt att utveckla dörren. I oktober kommer man att släppa den på marknaden. Hildemar menar att de framöver kommer att kunna erbjuda hela sitt sortiment med det säkerhetssystemet.

– I det här finns ett antal patent. Rättigheterna äger i dag Bufab och Assa tillsammans. Det är fritt fram för alla dörrtillverkare att använda sig av systemet, men Swedoor och Invido är de företag som gått före.

Hildemar-Svensson-sakerhetsdorr-i-tra-4

En typ av dörrutveckling med lite andra utgångspunkter sker just nu hos den norska dörr- och fönsterkoncernen NorDan. Företaget, vars huvudmarknader är Norge, Sverige och Storbritannien, lanserar nu med start i Norge vad man kallar NorDan SmartDörr. Det handlar om en ”intelligent” ytterdörr som tillverkas i Bor i Småland. Den saknar nyckelhål och har i stället en integrerad touchpanel med flera funktioner. Dörren kommer att få en egen app och kunna låsas upp med nyckelbricka, mobil, surfplatta eller kod.

– Man kommer också att kunna se vem som ringer på. Dörren har integrerad kamera för video, högtalare och mikrofon som ger möjlighet att använda mobilen eller surfplattan för att kunna kommunicera med den eller de som står utanför dörren. Det som gör den unik är att allt detta är inbyggt på ett smakfullt sätt i ytterdörren – utan kompromiss med vare sig design eller funktion, säger Annika Barrington, koncernansvarig Ytterdörr i NorDan.

Annika-Barrington-NorDan2

Annika Barrington.

Teknologin ger också möjlighet att låsa upp dörren oavsett om man är hemma eller inte för att till exempel ge en hantverkare en engångskod att använda inom en förutbestämd tidsperiod. Den kan föra loggbok över vem som har låst upp dörren och när, och kan även skicka meddelande på mobilen vid varje tillfälle.

– Med det globala intresset för smarta produkter, och smarta hem generellt, finns det ingen tvekan om att det kommer att finnas möjligheter på alla våra marknader, säger Annika Barrington och fortsätter:

– I NorDan har vi en stark tradition av innovationer. Vårt internationella nätverk ger en tät dialog med byggnäringen och vi har ett eget laboratorium, där vi varje dag testar produkter. Här gör vi också våra tester på hur vi kan ta fram nya produkter. Det senaste tillskottet i laboratoriet är en 3D-printer, som ger oss möjlighet att snabbt kunna tillverka prototyper för att exempelvis se om ett nytt beslag fungerar lika bra i praktiken som på pappret.

Lars-Göran Johansson är ansvarig för branschutveckling byggmaterial på TMF och han ser en ständigt pågående utveckling. När det gäller de normalt svaga punkterna i en standarddörr – låset och gångjärnen – pekar han på att man till exempel förr kunde lyfta av en dörr från gångjärnen. Nu finns det däremot ofta en bakkantsäkring. Och på låssidan har man tagit fram hakkolvar som inte lätt kan brytas isär.

– Säkerhetsdörrar har i första hand använts av butiker och dylikt men det har börjat bli ganska vanligt att man vill ha säkerhetsklassade dörrar även i trapphus. När bostadsrättsföreningar renoverar byter man allt oftare till säkerhetsklassade dörrar. De dörrarna är ofta i stål. Det som kommer inom branschen är att man försöker få upp säkerhetsnivån på trädörrar, säger Lars-Göran Johansson.

Trä är det material som traditionellt varit mest omhuldat på den nordiska marknaden och det fält som innovatören Hildemar Svensson valt att arbeta inom när det gäller säkra dörrkonstruktioner.

– Metall har viss begränsningar när det gäller design och har också nackdelen att kyla lätt går igenom. Bygger man en flott trävilla vill man inte sätta dit en platt metalldörr, menar han.

Men kanske håller attityderna på att förändras. För NorDan är det uppenbart att marknaden finns för dörrkonstruktioner som inte är träbaserade. När det gäller säkerhetsdörrar i butiker och kontorslokaler har metall länge varit ett gångbart material. Och i flerbostadshus är det heller inte helt ovanligt att man byter ut en gammal dörr mot en säkerhetsdörr i stål.

Hildemar-Svensson-sakerhetsdorr-i-tra-5

Det kan också bli så att utvecklingen mot dörrar med inbyggda datoriserade funktioner gör att marknaden generellt blir redo att betala lite mer för kvalitet. Innovatören Hildemar Svensson påpekar att prissättningen i dag är ganska orimlig.

– Det har skett en prisdumpning på dörrmarknaden. De priser vi har i dag är under de som gällde för 15 år sedan, i faktiska kronor. Och det är klart att det gjort att många av dagens dörrar brister i bland annat säkerhet, säger han.

Hur tror du att marknaden ser ut för din säkerhetskonstruktion?

– Att Jeld-Wen kommer att erbjuda marknaden en säkerhetsklassad altandörr måste ses som en världsnyhet och jag tror att det i framtiden blir svårt att marknadsföra ytterdörrar som inte innehåller de här säkerhetsaspekterna. I en debattartikel nyligen påpekades det att villainbrotten under innevarande år ökat med 44 procent. Vi vet samtidigt att uppklarandeprocenten är låg. Säkerhetsklassade ytterdörrar, altandörrar och fönster kommer att bli en nödvändighet för att få stopp på den ökning som sker av villainbrotten.

– Man kan dra paralleller med lägenhetsdörrar där inbrotten minskat i samma takt som dörrarna bytts ut mot säkerhetsdörrar. Jag är övertygad om att för dörr- och fönstertillverkarna väntar här en stor dold och oprövad marknad, som i dag är svår att överblicka.


SmartDörr-med-mobil-NorDan

 NorDan SmartDörr 

Tillverkad av vattenbeständigt HDF (High-Density Fiberboard).

Konstruerad med dubbla rostskyddande stålplåtar, 0,4 mm.

Fjärrstyrs via smartphone och läsplatta.

Har integrerad kamera för video, högtalare och mikrofon som möjliggör kommunikation via smartphone och läsplatta.


Säkerhetsdörrar 

Begreppet säkerhetsdörr innebär en dörr som uppfyller kraven för inbrottsklass enligt en europeisk standard. Förutom att skydda mot inbrott ger säkerhetsdörrar ofta även skydd mot brand och oljud.

RC 2, RC 3 och RC 4 är standardklassningar gällande inbrottsskydd. En säkerhetsdörr ska vara klassad RC 3 eller bättre.

RC 2 ska klara en 15 minuters angreppstid med skruvmejsel eller hammare, RC 3 motsvarande under 20 minuter med kofot och RC 4 ett 30 minuters angrepp med borrmaskin, yxa et cetera.

Det vanliga har varit att säkerhetsdörrar tillverkats i stål men trä kommer som material och svensk innovation ligger långt framme i utvecklingen i båda materialen.


Text: Magnus Hagström
Foto: Lina Alriksson

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum gavs ut av TMF, Trä- och Möbelföretagen, 2005-2023 men har nu gått vidare i en annan digital form – Inblick.

Ansvarig utgivare

David Johnsson, vd, TMF
Trä och Möbelföretagen