Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Profilen / Lena möter efterfrågan

Lena möter efterfrågan

lenamarklund

Rektor Lena Marklund har i tio år lett Wilhelm Haglunds gymnasium i Gimo och förser Sandvik och hela industrin med kompetent personal. Läs hur hon fått företagen att bli bra kravställare.

Lena Marklund var engelsklärare när Sandvik Coromant samarbetade med en kommunal gymnasiekola. När företaget senare startade egen skola var hon kommunens pedagogiska konsult. 2007 öppnade Wilhelm Haglunds gymnasium och Lena, som i dag är rektor, fanns med från start.

Varför är dina elever så populära i industrin?

– Vi har ett nära samarbete med Sandvik och handledarna där. Våra pedagoger är väl förtrogna med arbetet på företaget. Så slussade vi till exempel in LEAN och att vi skulle utbilda eleverna kring flöden och pulsar. Yrkeslärare måste vara på plats hos företag för att hänga med i utvecklingen. Vad gäller handledarna måste de vara utbildade och ha en vilja och kunskap att kunna arbeta med ungdomar. Och en vilja att forma dem under tidens gång.

Hur vet du att era utbildningar är relevanta för industrin om tre år?

Atlas Copco lyfter alltid bredden hos våra ungdomar, de kan vara med från ax till limpa. Sandvik gillar att alla har en god grund att stå på, spetskunskapen kan de alltid utveckla på plats. Ett väl fungerande programråd är en framgångsfaktor. Genom forumet får företaget vad de eftersöker och vi utvecklar skolan kontinuerligt på grundval av detta.

Hur får man en 16-åring att välja en yrkesutbildning?

– Det kan vara utmanande att få en ung människa att att välja yrke vid 16 års ålder. Våra elever lär sig tidigt företagets värdegrund. För att bredda kunskapen om industrin kommer företag hit och marknadsför sig och vi är ute och tittar på verksamheter. Vi satsar mycket på träning och motion och erbjuder hälsosam mat. Eleverna erbjuds utlandspraktik och vi besöker varje år Rolls-Royces fabrik i England.

Vad gör eleverna efter examen hos er?

– Vi är en rekryteringsbas för hela regionen i dag. Det är jag stolt över. I dagsläget har 77 procent fått arbete efter examen. Sandviks mål och vision från start är att 50 procent av eleverna ska läsa vidare. Högskolor och universitet är här för att marknadsföra sina program. Vi har haft workshops på Ångströmslaboratoriet i Uppsala och vi har haft deras högskolestudenter här. Jag tror på skarpa aktiviteter. I dag läser cirka 30 procent vidare. Vi har järnkoll på eleverna och intervjuar dem 3 månader efter att de slutat, sedan efter 1, 3, 5, 7 och 10 år.

Vilka utmaningar ser ni framåt?

– Vi är en rekryteringsbas för hela regionen. Det är jag stolt över. Efter senaste gymnasiereformen fick vi byta namn från tekniskt program till industritekniska programmet och då tappade vi många av tjejerna. I dag är bara 10 procent av våra elever tjejer. Det behövs fler.

Vad kan andra företag lära sig av Wilhelm Haglunds Gymnasium?

– Se till att ha avtal på allt, de visar vad som beslutats. Tydliga ägardirektiv som beskriver vad skolan förväntas göra är viktigt. Ge lärarna tid på företagen och utbilda handledarna på plats i fabriken så att de på ett pedagogiskt sätt tar sig an ungdomarna.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum gavs ut av TMF, Trä- och Möbelföretagen, 2005-2023 men har nu gått vidare i en annan digital form – Inblick.

Ansvarig utgivare

David Johnsson, vd, TMF
Trä och Möbelföretagen