Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Reportaget / Video / KLICKAT OCH KLART

KLICKAT OCH KLART

Att få golvet att hålla ihop utan spik eller lim är sensationellt. Det är också en uppfinning som lagt grunden för ett företag som snart är ett av världens största inom golvindustrin. På Välinge innovation verkar idéerna aldrig sina och man formligen sprutar ur sig patent.

Det är kanske inte så konstigt att ett av Sveriges mest innovativa företag har startats i idylliska Viken. Det är här på den skånska västkusten som även seriefiguren Skalman föddes, ni vet Bamses kompis som hela tiden kommer med nya smarta uppfinningar.

Rune Andreasson som skapade Bamse levde och verkade i Viken under hela sitt liv. Nu har ortens innovationskraft tagits över av golvföretaget Välinge som i dagsläget har cirka 3500 patent spridda över hela världen. Lika idérik som Skalman är Välinge Innovations grundare Darko Pervan som startade företaget 1993.

Den här tisdagen i juni när vi besöker Välinges huvudkontor i Viken kanske man kan ana att en del av Bamses tankar kring solidaritet även finns hos Välinge. Utanför fönstret fladdrar nämligen Ukrainas flagga stolt.

– Sedan krigets början har vi sagt upp alla våra ryska kunder. De intäkter som vi fått under uppsägningstiden har vi skänkt vidare till ukrainska hjälporganisationer. Här fanns det ingen tvekan. Vi vill vara tydliga med var vi står, säger Niclas Håkansson vd på Välinge Innovation.

Sedan är Välinge också öppna med att den ryska invasionen av Ukraina inte drabbat Välinge lika hårt som många av deras konkurrenter.

– Många andra tillverkare av trägolv har fått stor del av sin ek från Belarus, Ryssland och Ukraina. Vi har all vår ek från Kroatien vilket gör att vår position stärkts av skäl som vi beklagar, förklarar Niclas Håkansson.

Men för att förstå hur Välinge tagit sig till dagens framskjutna position i golvbranschen måste man förstå hur Välinge Innovation började. Allt började med grundaren Darko Pervans förmåga att hitta lösningar på tekniska problem.

När Darko Pervan 1994 patenterade sina mekaniska lås för att limfritt sätta ihop laminat- och trägolv var en världssuccé född. Låsmekanismen för klickgolv används i dag av hundratals golvtillverkare världen över. Handeln med licenser av den patenterade låsmekanismen blev grunden för Välinges stora expansion.

– Som bolag är vi sprungna ur att vi är ett teknikutvecklingsbolag, där huvudprodukten är mekaniska lås för golv. Det är så vi tagit en position på marknaden. Det är så vi är kända inom golvbranschen, menar vd Niclas Håkansson.

Välinge investerade tidigt i egen produktionsutrustning för att kunna tillverka uppstartsserier av golv med klickfunktion för sina licenstagare. Detta gjorde att licenstagarna enkelt kunde se att tekniken fungerade och att produktionsprocessen var industriell.

För cirka 15 år sedan började Välinge utveckla ett helt nytt golvkoncept som även det patenterades brett. Tekniken utnyttjar träråvaran mer effektivt än traditionella trägolv och härdar ytan för ett mer hållbart golv. Tekniken döptes till Woodura® – skapat från de engelska orden för trä och hållbar – Wood och Durable. Det fanns ett stort intresse för den nya tekniken som Välinge nu presenterade. Men det fanns också en problematik där de andra stora golvtillverkarna även här ville se att de nya klickgolven verkligen höll vad de lovade och att det fanns ett smidigt sätt att producera då stora delar av processen var ny.

Tekniken var lika omvälvande för golvbranschen som Iphone var för mobiltillverkarna.

– Jag gjorde liknelsen att tänk om Steve Jobs kommit med sin utvecklade Iphone. Att han gick till Nokia eller Ericsson och sa att jag har kommit på nånting helt nytt. Den är mycket smartare och bättre, jag kallar den Iphone. Det är en smartphone telefon som kan göra mycket mer.

– Vi tror att han hade fått svårt att sälja licenser till konkurrenterna och dessutom få någon att ställa om sin produktion för det nya. Istället valde han att själv ta steget att lansera Iphone vilket tvingade de andra att följa efter, förklarar Niclas Håkansson.

Det här innebar att Välinge redan från början skapade en mindre industriell produktion av klick den nya generationens golv för att bevisa produkten. Men det var fortfarande licenserna som var den stora affären i företaget. 2018 investerades det i en helt ny fullskalig produktionsanläggning för golv med yta av Woodura tekniken, eller härdat trä som kategorin benämns.

Välinge räknar med att leverera ut ca 4 miljoner kvadratmeter årligen ur fabriken i Viken där en del kapacitet fortsatt kommer användas till utveckling och uppskalning av nya koncept.

Så småningom har den egna produktionen fått ta så stor plats att andra golvföretag köper upp produktion från Välinges fabrik och sätter sitt eget varumärke på förpackningen även om majoriteten av volymen säljs under koncernens egna varumärken, exempelvis Bjelin. En grundläggande skillnad med Woodura jämfört med traditionell parkett är att vi knivskär eken istället för att såga. Då slipper vi sågspill och det tunnare ytskiktet härdas i produktionsprocessen vilket gör att våra ekgolv blir tre gånger hårdare och tåligare än andra, förklarar Niclas Håkansson. Dessutom kan vi med våra nya låssystem som 5G-Dry göra trägolv som är vattentåliga. Han passar också på att berätta ett deras golv nyss varit ute på ett tålighetstest där ett golv producerat i Viken lades in på Keflaviks flygplats under en period av ombyggnad.

– Det var knappt en skråma på golvet trots cirka 15 miljoner passagerare, väskor och allt annat.

Per Nygren som är vice vd har varit med ända sedan 2003. Genom åren har han också kommit att jobba mycket med den kommersiella sidan kring alla de patent som Välinge har skaffat sig genom åren. Med så många patent uppstår det också tvister med konkurrenter på olika marknader. Han uppskattar att företaget varit uppe i så många som ett 50-tal rättegångar kring låstekniken. Men säger också att många löses genom förlikning.

– Det har funnits ett stort antal rättegångar där vi använt våra patent mot intrångsgörare. Det största patentmålet vi haft de senaste tio åren är ett mål mot ett av de största bolagen i USA, säger Per Nygren som inte avslöjar några detaljer men säger att det ofta kan kosta fem till tio miljoner dollar att driva ett mål i USA.

Genom sin huvudägare Darko Pervan kontrollerar koncernen idag sin huvudråvara – ek. Ägarbolaget, Pervanovo Invest AB har genom Bjelin d.o.o. stora långsiktiga kontrakt på råvara från ekskogar i Kroatien. Dessutom äger Välinge sina egna patent gällande både klickteknik och ytskikt. Sammantaget har man i dag ett väldigt bra läge för att ta marknadsandelar på världsmarknaden.

– De produkter vi gör och den teknik vi använder är en framtidsprodukt. Vi satsar väldigt stort på att bygga upp vår kapacitet, vi satsar vidare här i Sverige och vi har en långsiktig plan där vi stegvis kommer att växla upp. Nu ser vi framför oss att vi kommer att bli en av de största och kanske den allra största trägolvtillverkaren i världen. Och då med vår egen teknik som bas, säger Niclas Håkansson.

Sedan 2012 har Välinge stegvis även investerat i teknik för möbel- och inredningsbranschen, där de utvecklat ett låssystem som möjliggör att montera en möbel på en bråkdel av tiden det tar med skruv och plugg. Intresset för den här tekniken, som heter Threespine, har nu tagit fart på allvar och stora aktörer har valt att använda Välinges klickteknik i sina köksstommar. Några av TMF:s medlemsföretag använder också tekniken.

Utöver tidsbesparingen så är kvaliteten och styrkan i skåpen, över tid, starkare än traditionell teknik. För professionella hantverkare finns det ytterligare fördelar som ergonomi, platsbesparing och logistikförenkling. Tekniken är, för dem som provat, lika självklar som klickgolvet var när det kom.

– På mässor är intresset, från hela världens tillverkare och deras kunder, enormt. Det är inte ovanligt att kunder triggas att testa att montera en stomme till ett köksskåp snabbare än våra kollegor. Oftast landar tiden på några sekunder för en komplett stomme färdigmonterad med garanterad 100 procent kvalitet från precisionstillverkningen av delarna – samma kvalitetsförbättring som klickgolven en gång gav, säger Hans Brännström, affärsområdeschef för tekniken.

TEXT HÅKAN LÖVSTRÖM FOTO LARS DAREBERG

LDvälinge015

FREDRIK BOO DEMONSTRERAR en utveckling av Darko Pervans ursprungliga patent till klickgolvet som gör att du kan sätta ihop trägolv utan lim. Den här utvecklingen heter 5G Dry och ser till att skarvarna i golvet även är täta för vätska.

LDvälinge014

MED SAMMA mekaniska lås har Välinge även gett sig in i möbelbranschen. Utan att behöva skruv eller plugg visar Välinges Hans Brännström hur man enkelt sätter ihop sina möbler. Han tror på samma succé för Välinges möbler som för golven.

LDvälinge011

FREDRIK BOO har jobbat på Välinge i fem år och trivs jättebra. ”Framför allt är det roligt att få vara med i utvecklingsfasen.”

LDvälinge012

HÄR ÄR EN VÄTSKEFYLLD cylinder som Fredrik Boo monterat ovanpå ett klickgolv som ska vara vattentätt. Testet fungerade utmärkt och det mekaniska golvlåset höll tätt.

LDvälinge004

KRISTIN ZHYGADLO packar golv i Välinges fabrik som är placerad i skånska Viken. Det gamla fiskeläget är numera centrum för golvbranschens utveckling i världen.

Vi besöker Välinge golv i Viken i norra Skåne.Till: Trä & Möbel

INNOVATION har förutom klickgolvet skapat ännu en storsäljare i Woodura. Namnet kommer från de engelska orden för trä och hållbar – wood och durable.

Niclas Håkansson, vd Välinge golv

Niclas Håkansson, vd Välinge golv

Darko Pervan

Darko Pervan är född 1946 i Kroatien. Hans familj kom till Malmö i början på 50-talet. Efter ingenjörsexamen, ekonomiexamen vid Lunds universitet började han på 1970-talet arbeta med koncernutveckling på Svenska Tändsticks AB. Därefter gick han vidare till golvtillverkaren Tarkett och så småningom även Perstorp. Efter en avstickare till aluminiumbranschen och Gränges så ville han hitta sätt att förbättra laminatgolven. När Darko Pervan listat ut hur man kunde göra denna låsmekanism för golv var det givetvis en stor fördel med hans erfarenheter inom både innovation och industriell tillverkning. 1994 gick patentansökan igenom och Välinge innovation startades. En av de händelser som Darko Pervan blivit mest omskriven för var när han stoppade sitt företags planerade etablering i Klippan. Han sa att grunden för beslutet var valresultatet i 2018 års kommunalval i Klippan. Sverigedemokraterna blev största parti med 30,3 procent. Till Helsingborgs Dagblad sa han då: – Jag har ju själv invandrarbakgrund och 15-20 procent av våra anställda och flera chefer i Viken har utländsk bakgrund. Valresultatet kom som en chock för oss. Vem vet, om några år får vikanske förhandla med kommunalråd som är Sverigedemokrater. Det skulle skicka fel signaler, säger vd Darko Pervan.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum gavs ut av TMF, Trä- och Möbelföretagen, 2005-2023 men har nu gått vidare i en annan digital form – Inblick.

Ansvarig utgivare

David Johnsson, vd, TMF
Trä och Möbelföretagen