FYRA SKRIVER HISTORIA I ANRIK FABRIK
Det var en helt unik möjlighet. När Sveriges äldsta pinnstolsföretag blev till salu kunde varken pandemi eller svajig konjunktur sätta käppar i hjulet. Nu har Wigells Stolsfabrik tagit klivet in i framtiden.
Det första inlägget på Instagram i höstas talade sitt tydliga språk. Efter 152 år på marknaden var Wigells tillgängliga för allmänheten via sociala medier.
– Det känns speciellt, att vi får vara med och lyfta fram vackra och tidlösa möbler som kanske varit lite osynliga tidigare, säger Lovisa Lidåker.
Visserligen har Wigells, Sveriges äldsta ännu aktiva pinnstolstillverkare, levererat möbler oavbrutet sedan starten 1868, men i branschen har man kanske mest varit känd som pålitliga underleverantörer. Sveriges främsta möbeldesigners har alla skapat sina egna pinnstolar – och många av dem har tillverkats just hos Wigells.
– Vi är starka som underleverantörer där vi både kan leverera en trädetalj i stora volymer tack vare en bra maskinpark, samtidigt som vi kan erbjuda helhetslösningar med helt färdiga möbler, levererade direkt till slutkund, säger Simon Lidåker.
Samtidigt har Wigells under alla år designat och tillverkat egna modeller, som pinnstolen Florida. De nya ägarna som tillträdde i höstas har som mål att utveckla det egna varumärket – samtidigt som man stärker rollen som underleverantör. En ekvation som många drömmer om men som långt ifrån alla lyckas lösa.
– Vi är fyra personer som är delaktiga i det här projektet, fyra delägare med samma glöd men med olika ansvarsområden, säger Simon Lidåker.
Och visst stämmer det att den nya, unga ägarkvartetten besitter en ovanlig bredd. Ta en HR-konsult, en ekonomichef, en maskintekniker och en snickare med stora drömmar. Många långa släktmiddagar hemma hos Simon och Lovisa Lidåker och hennes bröder Ludwig och Teodor Axelsson lade grunden för ett modigt kliv utanför båtkanten.
– Vi har länge haft som mål att driva något gemensamt eftersom vi samlar en ganska bred kompetens, säger Simon.
– Den här kreativiteten ligger i grunden hos oss alla, att få skapa med närhet till tillverkningen. Drivkraften, drömmen och visionen har burit oss länge, konstaterar Lovisa.
Men att det skulle bli just i coronatider som drömmen förverkligas hade de kanske inte räknat med? Alla skrattar.
– När det här företaget blev till salu kändes det som en chans man bara får en gång, och vi hade ju redan bestämt oss i vår ambition. Sedan är det väl i tuffa tider man får så sina frön och hoppas på att skörda när det ljusnar, säger Simon
Vi sitter i ett kombinerat kontor och showroom i den gamla fabriken i Malmbäck. Historiens vingslag är tydliga var man än vänder blicken. Här tillverkas möbler i allmänhet och pinnstolar i synnerhet, från virkestransporten av björk, ek bok, ask och valnöt rakt in i huset till utleveranser av färdiglackerade soffor, stolar och bord. Cirka tiotusen pinnstolar rullar ut från Malmbäck under ett år. Doften av trä vilar över hela bygget. Det känns både genuint och välbekant, ett hantverk som bestått genom århundraden.
Wigells egen historia är tätt sammanflätad med den svenska pinnstolens historia som har sitt ursprung just i Småland på 1850-talet. Henriette Killander, herrgårdsfru på Hooks herrgård, ritade skisser på en möbel som liknade den engelska windsorstolen och gick runt till snickare i trakten för att få hjälp med tillverkningen. Småskaligt snickrande på beställning övergick ganska snart till industriell tillverkning där Wigells Stolsfabrik tog fram sin Classic stol nr 1 med inspiration från Henriettes förlaga.
– Det sägs att när det begav sig så fanns det bara här i Malmbäck ett 30-tal pinnstolstillverkare, berättar Simon.
Den svenska pinnstolen har närapå blivit en symbol för Sveriges övergång från ett jordbrukssamhälle till industrisamhälle. Att tillverka möbler var en lönsam syssla för många småländska bönder under vinterhalvåret och under de svåra svältåren på 1800-talet räddade pinnstolstillverkningen livet på många småländska familjer.
Sedan starten 1868 har stolsfabriken i Malmbäck drivits av sex generationer Wigell, och ett syskonbarn från sjunde generationen jobbar fortfarande kvar ute i snickeriet.
– Nu när vi tagit över återgår Wigells till att vara ett familjeföretag och det känns väldigt roligt.
Och att låta Wigells egna pinnstolar kliva fram i rampljuset är något den nya ägarkvartetten brinner för.
– Pinnstolen är en så vacker och tidlös möbel men våra egna modeller har varit lite osynliga på marknaden. Kanske kan vi ge den en ny touch, hitta nya ytbehandlingar, nya kulörer, och ta med Wigells 150-åriga historia in i framtiden, säger Ludwig Axelsson.
– Och det är väldigt viktigt för oss att markera, fortsätter Lovisa, att vi inte bara köpt ett varumärke. Vi vill fortsätta att tillverka pinnstolar här i Malmbäck. Svensk tillverkning, småländskt hantverk, det är något att vara stolt över.
TEXT OCH FOTO GABRIELLA MELLERGÅRDH
Lämna en kommentar