”Det gäller att följa utvecklingen”
När det väl blivit enkelt att skriva ut i 3D, så kommer frågan – vad ska vi skriva ut? Det måste finnas en ritning, men de är svåra att skapa. Caroline Waleruds Volumental levererar en webbaserad tjänst som ger en lösning på problemet.
Text: Gabriel Stille
Caroline Walerud är vd på Volumental och ska göra 3D-skanningstekniken tillgänglig och attraktiv. Företaget grundade hon tillsammans med forskare från KTH, och tekniken kommer från ett forskningsprojekt som lanserades hösten 2012. Målet var att lära robotar att ”se”, att kunna känna igen saker i sin omgivning. För det behövdes en massa 3D-inlästa objekt, så frivilliga runt om i världen fick ladda upp skannade objekt och rum. Ur det växte snart en affärsidé fram.
– Redan innan hade vi tänkt ”vad coolt, det här skulle kunna bli bra”. Vid lanseringen fick vi ett enormt medieintresse. Wired, BBC – alla tyckte det var jättespännande. Då förstod vi att det skulle kunna bli kommersiellt. Redan då var det hajpat med 3D-printing, men det har blivit ännu mer hajp än jag trodde. Nu är jag totalt såld.
En användare kan ladda upp hur många 3D-bilder som helst direkt i webb-läsaren, genom att filma runt ett rum eller objekt med en kamera kopplad till datorn. Dessa modeller kan sedan delas online. Med ett betal-abonnemang kan man också ladda ner dessa filer för vidare redigering eller utskrift. Förhoppningen är att företag lockas av enkelheten i tjänsten.
– Jag tror huvudsakligen – det får vi se – att det är företagen vi kommer att sälja till. Vi kan göra det enkelt för företagets designers och kunder att göra det här i browsern, och där kan vi också göra mer skräddar–sydda saker för dem.
För att använda Volumentals tjänster behövs en djupkamera av något slag. Även om begreppet är okänt för de flesta, finns djupkameror redan i dag i många svenska hem, i form av Kinect, ett tillbehör till tv-spelet Xbox 360.
– Tjugofyra miljoner Kinect har sålts. Det är en stor marknad – men inte stor nog. Det vi bettar på nu är att djupkameror håller på att integreras i tablets och telefoner.
En annan fråga är vad folk kommer att vilja – och vad man ska få – ladda upp. 3D-tjänsterna är ännu i sin linda, och Caroline Walerud menar att det gäller att följa utvecklingen. Just nu står det i användaravtalet att man själv ansvarar för det man skannar.
Svensk trä- och möbelindustri är en intressant marknad för Volumental. Caroline Walerud ser många sätt att dra nytta av en snabb och enkel 3D-skanning.
– I designstadiet kan man lägga in vackra, komplexa organiska former. Man kanske skapar ett konstverk analogt och skannar in det. Man får riktiga lyxgrejer utan att det kostar så mycket. Möbeltillverkare kan också göra modeller av sina möbler, så att människor lättare kan se om de passar in i hemmen. Det finns möjligheter att printa ut många olika verktyg, även nya sorter som inte kan tillverkas på traditionellt vis. En annan spännande tillämpning inom träbranschen är möjligheten att lättare hitta komponenter eller skapa nya dörrar som matchar gamla, genom att 3D scanna dem och sedan beställa just rätt mått.
FAKTA: Caroline Walerud
Bor: På Gärdet i Stockholm.
Utbildning: Pluggade naturvetenskap i Cambridge. Hade sin första ”start-up” som 14-åring.
Familj: Pojkvän och föräldrar
Fritid: Spelar basket, tycker om att måla och pyssla och vara ute i naturen.
Webbplats: volumental.com
Lämna en kommentar