Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Reportaget / Ungdomarna flyr industrin – Vem ska sköta maskinerna?

Ungdomarna flyr industrin – Vem ska sköta maskinerna?

Jonas Svensson har hunnit bli 57 år. Under nästan hela sitt yrkesliv har han varit egen företagare. Han har varit med om uppgångar och nedgångar och han har sett det mesta, men nu är han orolig.
– Jag förstår inte vem som ska sköta maskinerna där ute i fabriken om några år, säger Jonas Svensson och pekar mot byggnaden på andra sidan vägen.

Jonas Svensson LG Collection

Vi är i kontors- och lagerhuset hos företaget LG Collection i Nässjö och har slagit oss ned vid det stora konferensbordet.

Jonas pappa Stig Svensson, i dag 84 år, blev i början av 1970-talet erbjuden agenturen för det amerikanska företaget Formicas laminatprodukter som konkurrerade med den svenska ”perstorpsplattan”. Agenturen blev starten för det som i dag är LG Collection. Från början utlästes ”LG” som Laminatgrossisten.

Allt sedan de första åren av 1980-talet har Jonas Svensson och hans fru Lena Svensson drivit företaget. Tillsammans har de skapat ett företag som i dag har 75 anställda, omsätter runt 100 miljoner kronor och som är hårt fokuserat på att tillverka bänkskivor till kök.

Men nu är alltså Jonas Svensson orolig. Anledningen till oron är att nu senast när gymnasieskolan på Träcentrum i Nässjö anordnade ett event för att locka till sig nya elever blev utfallet katastrofalt dåligt.

– Man slog på stora trumman och hade bland annat bjudit ner Martin Timell för att få uppmärksamhet och locka till sig nya elever. Och det fungerade. Många kom, men nu inför höstterminen var det bara två ungdomar som hade industriprogrammet som sitt förstaval, säger Jonas Svensson och ruskar på huvudet.

Av förklarliga skäl kunde kursen inte starta. Men Brinellgymnasiet, som driver yrkesutbildningar på Träcentrum, har beslutat att inte lägga ned utbildningen utan i stället låta den bli en valbar del inom det byggtekniska programmet. Tanken är att det då ska bli tillräckligt många elever för att hålla liv i utbildningen.

Men skulle den nuvarande trenden med allt färre sökande till gymnasiets yrkesutbildningar hålla i sig är Jonas Svensson rädd för att det om några år inte finns personal att bemanna CNC-maskinerna och laminatpressarna ute på fabriksgolvet med.

– Saken blir inte bättre av att vi har ganska stora pensionsavgångar framför oss, säger han.

Någon riktigt bra och heltäckande förklaring till att så få ungdomar söker sig till industri- och hantverksutbildningarna har inte Jonas Svensson.

– Under många år har ansvariga politiker sagt att vi inte ska ha någon industri. Det har varit mycket tal om IT- och musikundret, men väldigt lite om nyttan av svensk industri, säger han, som själv är engagerad i Träcentrum och dess utbildningsverksamhet genom att sitta med i en av styrgrupperna till Yrkeshögskolan.

Jonas växlar några ord med Jeanette Carlsson, som kom till LG Collection efter en ettårig utbildning på Träcentrum i Nässjö.

Jonas växlar några ord med Jeanette Carlsson, som kom till LG Collection efter en ettårig utbildning på Träcentrum i Nässjö.

När jag efter intervjun med Jonas Svensson ringer Per-Ola, ”PO”, Simonsson, som är vd för Träcentrum, är han inne på liknande tankegångar som Jonas Svensson om att tongivande politiker har utmålat industrin som något som är daterat och passé.

– Sedan tror jag det är mycket olyckligt att ställa ungdomar och deras föräldrar inför valet att antingen välja en utbildning på gymnasiet som är yrkesförberedande eller högskoleförberedande. Det blir för mycket av ett ödesval. Alla föräldrar hoppas väl att deras barn ska kunna ta sig vidare, säger PO Simonsson.

Han berättar att hans egen son gick ut nian nu i våras. I klassen fanns det drygt 30 elever. Ingen av dem sökte sig till en yrkesutbildning.

– Och då ska du betänka att vi är mitt i Sveriges mest industritäta län. Att det inte skulle finnas en enda elev som skulle vara intresserad av att bli exempelvis möbelsnickare häromkring håller jag för helt otroligt, säger PO Simonsson.

Hans recept är att ge fler möjligheter till vidareutbildning och nya karriärsval om man skulle ändra sig lite senare i livet och vilja göra något annat.

– Jag tycker därför att det är rätt, som regeringen nu har föreslagit, att åter öppna upp Komvux för dem som vill komplettera sin utbildning.

En annan lösning, som han har, är att återgå till hur det var tidigare, att alla gymnasieutbildningar ger högskolekompetens.

Men tillbaka till LG Collection. Vi bryter upp från konferensrummet och går över till fabriken. På vägen dit berättar Jonas Svensson att hittills har företaget inte haft några större problem med att rekrytera personal.

– Vi är lyckligt lottade som har Träcentrum med sitt stora utbud av marknadsanpassade utbildningar här i Nässjö. Dessutom har vi i regionen en lång hantverkstradition när det gäller möbler och inredning, säger Jonas Svensson.

Han tycker att både gymnasieprogrammet och yrkeshögskoleutbildningarna ger rätt sorts kompetens.

– De fungerar utmärkt för vår del. Det är inte skolan och utbildningarna som är problemet, det är att allt för få söker sig till den grundläggande gymnasieutbildningen, säger Jonas Svensson.

Yrkeshögskoleutbildningarna är populära och ger nästan alltid jobb. Det gör även gymnasieutbildningarna, men trots det är det alltså få sökande.

– När det gäller försäljning och marknad så krävs det för de ledande befattningarna universitet- och högskolekompetens. Men även där är vi väl försörjda eftersom vi ligger nära både Jönköping och Växjö, säger Jonas Svensson, samtidigt som han öppnar porten in till fabriken.

Andrija Cosie är sågoperatör och måste se till så att skivorna får exakt de mått som ­kunden har beställt.

Andrija Cosie är sågoperatör och måste se till så att skivorna får exakt de mått som ­kunden har beställt.

Där är det luftigt och fräscht. Allt verkar ha sin plats och alla nickar glatt igenkännande när Jonas Svensson kommer med fotografen och mig i släptåg. Det märks att det här är hans gäng och det är ju inte så konstigt eftersom Jonas och Lena har byggt upp företaget tillsammans. Alla medarbetarna är anställda av dem och utvalda utifrån deras tankar och idéer.

– Det är mycket som ska fungera. Det gäller att personen har värderingar som passar in bland de andra på företaget och att man får en bra spridning både när det gäller ålder och kön. Vi lägger ner mycket tid och eftertanke på rekryteringarna. Det har vi lärt oss den hårda vägen. Det är inte bra för någon när en person hamnar på fel plats, säger Jonas Svensson.

När det gäller produktionen är det framför allt två egenskaper som han lyfter fram.

– Du måste ha känslan för trä och vara bekväm med datorer. Där har det skett en enorm förändring sedan jag började. Jag minns att pappa tyckte det var onödigt att jag köpte en elektrisk skrivmaskin för att våra fakturor skulle se lite snyggare ut, minns Jonas med ett skratt.

Medan fotograf Ola Torkelsson drar kablar och fixar med ljussättningen berättar Jonas Svensson hur LG Collection gör när man anställer personal.

På företaget finns ingen personalchef som sköter rekryteringarna utan det ansvaret ligger på cheferna i ledningsgruppen. Produktionschefen ansvarar för rekryteringen till produktionen och så vidare.

– Men ansvarig chef får inte bestämma helt själv utan man ska vara minst två som är överens och som fattar beslutet. Och jag ansvarar för att rekrytera cheferna till ledningsgruppen, förklarar Jonas Svensson.

Vid behov kopplar man in experter och rekryteringsföretag som gör personlighetstester och utvärderingar för att få ytterligare en uppfattning om en person.

– Sedan är referenser jätteviktigt. Det är vi noga med.

Jonas Svensson försöker alltid ha dörren öppen för internrekryteringar. Han tror att det är bra för stämningen på ett företag om den karriärmöjligheten finns.

Just nu är orderingången ganska jämn och LG Collection har åter börjat nyanställa folk.

– I kölvattnet efter finanskrisen 2008 tvingades vi säga upp ett tjugotal personer. Bland dem fanns det flera duktiga ungdomar. Det är alltid lika smärtsamt och sådant spelar naturligtvis också roll när unga människor ska välja utbildning. Hör de att det står illa till i en bransch, så väljer de så klart något annat. Men mot lågkonjunkturer är det svårt att värja sig. Vi hade inget val, säger Jonas Svensson.

Under flera år hade omsättningen och lönsamheten ökat stadigt. Så Jonas Svensson beslöt att förverkliga en tanke som han haft angående orderingången och affärssystemet.

Hans idé var att bygga ihop CAD-systemet, där bänkskivorna ritas, med affärssystemet.

– Tajmningen var usel efter som vi drog igång projektet samtidigt som lågkonjunkturen slog till med full kraft.

Efter många om och men lyckades man till sist integrera de båda systemen. När man får en order på en bänkskiva i dag så ritas den upp i CAD-systemet. Ritningen sänds vidare till affärssystemet, och ut rasslar en lista på alla arbetsmomenten, i vilken ordning de ska ske, vilken tid de tar och vilket material som går åt.

– Det ger en fantastisk kontroll över produktionen och vi är i dag hundraprocentiga när det gäller att hålla leveranstiderna. Det var vi inte tidigare, då gick det som det blev, men det accepteras inte i dag. Våra kunder måste kunna lita på att skivorna till köken kommer i rätt tid. Annars stannar bygget upp och det kostar pengar, säger Jonas Svensson.

Men att få systemet på plats har tagit lång tid och varit mycket krävande och det är först nu som företaget får full utväxling på satsningen. Men det kommer i rättan tid därför att konkurrensen har skärpts.

LG Collections produkter går både till byggföretag, kökstillverkare och privatpersoner. Det handlar både om nyproduktion och renovering.

– Det byggs för lite i det här landet. Vi är beroende av att det är rörelse i boendet eftersom vi levererar både till nyproduktion och renoveringar. Och det är i samband med en inflyttning som folk renoverar. Men nu känns det som om det har skapats en medvetenhet på alla samhällsplan om att det byggs för lite. Så jag tror att utvecklingen är på väg åt rätt håll, med ökat byggande, säger Jonas Svensson.

Jonas Svensson

Träcentrum 

Träcentrum är en stiftelse som bildades av 35 företag och de två kommunerna Nässjö och Eksjö i början av 1990-talet. 1995 stod dagens utbildnings- och konferensanläggningen i Nässjö klar. Träcentrum har just nu 300 studenter som läser på gymnasiet, yrkeshögskolan och högskola. Centrumet bedriver även arbetsmarknadsutbildningar där man för tillfället har ett tjugotal kursdeltagare.

LG Collection AB

Ägare: Jonas Svensson och Lena Svensson, som är vd respektive vice vd. Företaget grundades av Jonas Svenssons pappa Stig Svensson och hette från början Laminatgrossisten.

Ur årsredovisningen för 2012:

Nettoomsättning:
98, 3 miljoner kronor

Antal anställda:
76 personer

Text Roland Wirstedt
Foto Ola Torkelsson

Relaterade artiklar

1 kommentar

  • Håkan Sjögren SweDendro AB Växjö

    När jag läser detta förundras jag över hur trångsynt debatten är.
    Det sägs i stort sett varje gång detta ämne kommer upp att intresset för de prakiska linjerna på gymnasiet är lågt.
    Att det ska lobbas på högstadiet för att fler ska söka till dessa linjer.
    Samtidigt sitter nötterna i riksdagshuset och plockar med dessa linjer och tar bort möjligheten att i framtiden förkovra sig på högskolenivå även för de som väljer att gå en praktisk inriktning – hur dum får man va som folkvald.
    Tänk er tanken hur det skulle se ut om våra idrottsföreingar väntade med att locka killar o tjejer tills de är i tonåren. Nä så j-a dumma är de inte. Men när det gäller yrkesval DÅ ska de väntas…
    Min idé är att det SATSAS ordentligt på slöjden i skolan: Bättre utbildnign av lärare, med slöjden som det ända ämnet för att få fokus.
    En elev i tidig grundskola kan väckas o se att det finns värden i de praktiska linjerna i framtiden. OM de sen blid målare, snickare, plåtslagare eller kockar ”spelar kvitta” då det är hantverket som hägrar.
    Eller så fortsätter vi som nu med att låta välutbildade hantverkare utanför Sverige att ta över och på sikt styra prisnivå och kvalitet. Inte konkurrerar vi på lika villkor idag!?!?

    Men det blir väl som alltid – ett gäng gubbar i kostym tillsätter en livslång utreding oc hsen händer INGETING mer än att de hade att göra några år…

    Hör gärna av er till mig

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum gavs ut av TMF, Trä- och Möbelföretagen, 2005-2023 men har nu gått vidare i en annan digital form – Inblick.

Ansvarig utgivare

David Johnsson, vd, TMF
Trä och Möbelföretagen