Den svenska möbeln i fokus
Stockholm Furniture Fair 4–8 februari
1930-talets stilrena Lilla Åland, 50-talets tidlösa Lamino och 2000-talets banbrytande Sting. Svenskarna har en speciell relation till sina möbler. Under Stockholm Furniture Fair lyfter TMF temat ”Värdet av svenska möbler”.
Det finns många ord som förknippas med den svenska möbeln: kvalitet, smart, funktionell, lekfull, ärlig, transparent, innovativ, ren, flexibel och delaktig. En svensk möbel är till för alla och det reflekteras i såväl funktion som design. Den är skapad för att användas och något man ska kunna leva med i många år, lika mycket i hemmet, som i hotellobbyn eller på kontoret.
Och det här kommer TMF att visa upp under vårens stora möbelhändelse, Stockholm Furniture Fair den 4–8 februari.
– TMF lyfter i år fram värdet av den svenska möbeln där egenskaper som kvalitet, formspråk, genomtänkta lösningar tillsammans med ansvarsfull och hållbar tillverkning har bidragit till en framgångsrik möbelbransch i Sverige. Om vi vårdar detta arv så kommer vi även i framtiden att vara en betydelsefull möbelnation, säger TMF:s projektledare för mässan, Robin Ljungar.
Just samarbetet mellan designledet och produktionsutvecklingsdelen, design♥tillverkning, är något som är utmärkande för svensk möbelindustri. Ett exempel på det visas i TMF:s monter på mässan i form av prototyper av Staffans Holms stol Spin, ”Från ritning till älskad klenod”, där formgivaren haft ett nära samarbete med Swedeses produktionschef Peter Conradsson.
I montern kommer besökarna även få se några exempel på stolar från slutet av 1800-talet fram till i dag, var och en unik i form och bakgrund, med varsin producent och formgivare. Därutöver visas produktionsfilmer från några medlemsföretag.
Även Möbelfakta lyfts fram i montern, bland annat med bildspel på Möbelfakta-märkta möbler, och under mässan anordnas två seminarier, specialinriktade mot upphandlare.
– För kunden är det inte alltid lätt att förstå skillnader mellan två nya stolar och det syns inte på dem under vilka förhållanden de har blivit tillverkade. Vilken förväntad hållbarhet har de? Är det två år eller tjugo år? Är det original design? I Sverige har vi en lång tradition av att tillverka riktigt bra möbler och ett nära samarbete mellan design och produktion är en förutsättning för att ta fram bra produkter, säger Cecilia Ask Engström, chef för branschutveckling på TMF.
TMF:s monter: EH:08 i entréhallen. Kom förbi för att prata om den svenska möbeln, ställa frågor om Möbelfakta eller för att diskutera andra branschfrågor.
Seminarier om Möbelfakta för upphandlare
Under Stockholm Furniture Fair anordnar TMF två seminarier om hur upphandlare kan använda sig av Möbelfakta för effektivare upphandlingar.
Lämna en kommentar