Debatt om framtidens bostadsmarknad
Orsakerna till dagens bostadssituation har diskuterats länge. Vart går vi och när blir den nya bostadsmarknaden en realitet? Detta debatterades under trähusmötet i början av december.
Hyresregleringar, flyttskatt, kommunala särkrav och hushållens skuldsättning. Det diskuterades under debatten ”Framtidens bostadsmarknad 2.0” som hölls i samband med trähusmötet, den 5 decemberg. Panelen bestod av företrädare för byggbranschen, politiker och näringslivet: Svante Hagman, chef NCC Housing Sweden, Maria Rankka, vd Stockholms Handelskammare, Veronica Palm (S), bostadspolitisk talesperson, Ulf Perbo, statssekreterare Socialdepartementet, Tore Englén, analytiker på WSP samt Tor Borg, chefekonom på SBAB och ledamot av Bokriskommittén. Moderator var Maria Ludvigsson, ledarskribent på Svenska Dagbladet.
Flera småhusproducenter i panelen var nöjda med debattillfället men tyckte att den dryga timmen fick fel fokus – bland annat med för mycket tonvikt på frågan om hyresreglering. Ulf Perbo manade samtidigt till lugn och menade att det finns flera skarpa ”proppar” (propositioner) som väntar under våren.
Några av debattkommentarerna
”Stockholmsproblem? Med den starkaste urbaniseringen i hela OECD så är det klart att bostadsfrågan påverkar HELA Sverige när det gäller saker såsom tillväxt och jobb. Bostadsmarknaden är inte som vilken marknad som helst – den är en förutsättning för att Sverige ska få konkurrenskraftiga förutsättningar i framtiden”
Veronica Palm (S), bostadspolitisk talesperson
”För oss är det stora problemet att planprocesserna tar så lång tid – sju, tio år i värsta fall. I Tyskland har man kapat steg i tillståndsprocessen och ligger runt två år.”
Svante Hagman, vd NCC Housing
”Fyra av de sex åren har inte lagregleringar eller PBL (plan- och bygglagen) med att göra. Det handlar om frivilligt kommunstyre.”
Ulf Perbo, statssekreterare, kontrar på Hagmans kommentar.
Lämna en kommentar