Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Aktuellt / Kommer vi att bo i runda hus i framtiden?

Kommer vi att bo i runda hus i framtiden?

Vad innebär digitalisering, robotar och 3D-teknik för byggbranschen och hur kommer framtidens arkitektur att se ut? Linda Camara, operativ chef på Tengbom, besökte nyligen Digital Produktionsdag i Skellefteå för att tala om ämnet.

Vad innebär digitaliseringen för framtidens arkitekter?

– Först och främst finns det väldigt mycket som vi skulle kunna effektivisera i branschen. I dag ägnar arkitekter mycket tid åt repetitiva uppgifter. Om man kan automatisera dem, använda artificiell intelligens eller bara utnyttja de program som redan finns bättre, skulle vi kunna lägga den tiden på att utveckla smartare produkter. En annan effekt är att vi kan få se helt andra former på byggnader i framtiden.

På vilket sätt kommer själva arkitekturen att förändras?

– Hur våra byggnader ser ut i dag är ett resultat av flera olika saker, och en viktig faktor är hur vi producerar och bygger. Eftersom vi har en lång tradition av träbyggnadsteknik är vårt system uppbyggt kring hur till exempel träregelstommar ser ut. Det är därför vi har 90-gradiga hörn, rektangulära fönster och så vidare. När vi i framtiden har 3D-printrar, robotar och datorer som räknar ut hur saker ska sitta ihop kan man tänka sig former som vi i dag tycker är helt galna.

Kommer vi att se en helt ny arkitektur om tio år?

– Inte om tio år, även om det kommer att finnas några spjutspetsprojekt. Sådana finns det förresten redan i dag. En byggnad som Guggenheimmuseet i Bilbao hade inte kunnat byggas utan en dator som räknar ut varje unik del.

– Vi måste också ha en materialutveckling som går hand i hand med den tekniska utvecklingen. Jag tror att vi kommer att se det här i enklare produkter innan vi ser byggnader. På mina barns fritids har de till exempel en 3D-printer, så det är ju redan nu en vardagsprodukt och den tekniken blir bara billigare.

Innebär det här att ni arkitekter måste glömma allt ni lärt ner?

– Nej, vår kärnkunskap, det vill säga att förstå hur människor fungerar och skapa miljöer som vi mår bra i och som främjar den verksamhet vi vill bedriva, är oberoende av produktionsteknik, material och kultur. Men vårt arbetssätt kommer nog att förändras. Det behöver bli mindre stuprörstänk och tätare samarbete med slutproducenten.

LINDA CAMARA Gör: Operativ chef på Tengbom, arkitekt SAR/MSA. Aktuell: Talade nyligen om branschens digitalisering på Digital Produktionsdag i Skellefteå.

LINDA CAMARA
Gör: Operativ chef
på Tengbom, arkitekt
SAR/MSA.
Aktuell: Talade nyligen
om branschens digitalisering
på Digital Produktionsdag
i Skellefteå.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum gavs ut av TMF, Trä- och Möbelföretagen, 2005-2023 men har nu gått vidare i en annan digital form – Inblick.

Ansvarig utgivare

David Johnsson, vd, TMF
Trä och Möbelföretagen