Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Perspektiv / Spaningen / Material med möjligheter

Material med möjligheter

1: Collect 2012 är designat av Sara Larsson på A2. a2designers.se

2: Sami Kallios stol Inbetween från ­danska ­&tradition. andtradition.com

Nya spännande och hållbara material dyker upp hela tiden. Vi bad Anders Breitholtz på Material Connexion i Skövde att lista några av de mest intressanta, efter iakttagelser på Stockholm Furniture Fair.

1. Hantverk
Konsthantverkstrenden blir allt starkare. Tekniker som kräver dyrt handarbete och därmed går stick i stäv med massproduktion dyker upp mer och mer.

2. Bearbetningstekniker
En annan stark trend är klassiska komplicerade  bearbetningstekniker, som basning  som vi ser allt mer av.

3: Ljudabsorbenten Pillow är gjord av återvunna pet-flaskor och textil.
karl-andersson.se

3 . Korsbefruktning
Att blanda material och tekniker innebär nya möjligheter. Exempelvis ser vi hur utvecklingen  pressade textilier för-finas med bättre finish, funktion och mönstrade ytor.

4: Lättviktsstolen Cape, designad av Nendo för Offecct. offecct.se

4 . Skenet bedrar
Starka och lätta material har spridit sig från fordonsindustrin till möbelbranschen. Det var kul att se kallvalsat svenskt stål på årets möbelmässa. Styrkan minskar vikten och/eller medger nättare formspråk.

5 . Maximera mera
3d-programmens utveckling syns också tydligt i designen genom att traditionella material och tillverkningstekniker maximeras och utmanas ordentligt.

7: ­Philippe Starcks stol Zartan är gjord av ­”flytande trä”. magisdesign.com

6. Mitt i naturen
Biomimiken men även biomekaniken, det vill säga att härma respektive styra naturen, är på frammarsch. Här kommer stor del av materialutvecklingen ske i framtiden.

7. Nano-teknik
Smartare material talas det om en hel del nu i dessa nano-tider. Faktum är att de smarta material smyger på oss från framförallt textilhållet samt inom plast- och glasindustrin. Även inom vår traditionella basindustri skogen sker mycket spännande forskning inom fibrer.

Text Anders Breitholtz

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum gavs ut av TMF, Trä- och Möbelföretagen, 2005-2023 men har nu gått vidare i en annan digital form – Inblick.

Ansvarig utgivare

David Johnsson, vd, TMF
Trä och Möbelföretagen