Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Medarbetaren / ”Jag älskar möten med människor”

”Jag älskar möten med människor”

För Cecilia Uhler har sport har alltid varit en självklarhet. Redan i 12-årsåldern stod det också klart att det var journalist hon ville bli. Och förmågan att ställa frågor och sprinta i mål mot ständiga deadlines är egenskaper som även präglar hennes roll som redaktör på Trä- och Möbelföretagen.

Skåne tar en stor plats i Cecilia Uhlers hjärta, men efter att ha bott i Stockholm längre än i vårt sydligaste landskap har bilden kanske nyanserats en aning. Att ständigt träffa och lära känna nya människor är något som hon prioriterar högt.

Hon föddes i Kristianstad för 53 år sedan och växte upp där.

– Med båda föräldrarna som gymnastiklärare har förstås mycket kretsat kring sport och idrott. Golf började jag med som 11-åring, berättar hon.

Tidigt provade Cecilia Uhler även på friidrott, balett, bordtennis, handboll och en hel del annat. Nästan ingenting i sportens värld var henne främmande. För att kombinera sina intressen var det naturligt att efter gymnasiet söka sig till Växjö universitet och linjen Media och kommunikation, en utbildning som också inkluderade studier i journalistik i Idaho i USA.

– Mina första journalistuppdrag var på Kristianstadsbladet. Sedan ordnade jag, via kontakter, ett vikariat på Svenska Dagbladet. Det blev en fantastisk skola där jag dessutom skaffade mig vänner för livet, säger Cecilia Uhler.

Efter en tid på Sydsvenskan i Malmö lockade ett uppdrag som beachvolleykoordinator på Svenska Volleybollförbundet. När Eurosport precis efter millennieskiftet startade en svensk webbredaktion på huvudkontoret i Paris fick Cecilia Uhler chansen i denna mycket internationella miljö.

– Det fanns hur mycket som helst att göra. Det blev drygt ett år som var otroligt utvecklande och lärorikt, förklarar Cecilia Uhler.

Eurosports svenska webbverksamhet flyttades sedan från Paris till det mindre glamourösa Sundbyberg för att ett par år senare avvecklas. Tidskriften Svensk Golf blev nästa steg i karriären.

– Där stannade jag i sex år innan redaktionen tvingades till nedskärningar. Det blev naturligtvis en tuff avslutning, konstaterar hon.

Med facit i hand kan man ändå slå fast att nedskärningarna blev starten på ett nytt yrkeskapitel, men fortfarande med samma nyfikenhet som arbetsredskap. Genom Cecilia Ask Engström, idag chef för TMF:s bransch och näringspolitik, fick Cecilia Uhler reda på att organisationen var på jakt efter en webbredaktör som också skulle arbeta med nylanseringen av Möbelfakta.

– Det var 2010. Sedan dess har kommunikationssidan på TMF fullkomligt exploderat. Men det är fortfarande samma frågor som driver på vad vi berättar, vad är det som händer, varför är det viktigt och vad tycker våra medlemmar, säger Cecilia Uhler.

Hon räknar upp webben, nyhetsbrev, tidning, pressmeddelanden och ett antal branschprojekt.

– Det bästa med att arbeta här på TMF är att få umgås med människor med en fantastisk kompetens inom ett mycket brett område. Här finns verkliga experter både när det gäller arbetsgivarstöd och specifika branschfrågor. Och så jobbar vi oerhört brett näringspolitiskt gentemot verksamheter som berör allavem är inte intresserad av hur vi bor och hur vi inreder, säger Cecilia Uhler.

Hennes intresse för sport i vid bemärkelse har inte mattats av. Det handlar fortfarande om att utöva sport i minst samma omfattning som att vara åskådare. På programmet står träning fem dagar i veckan, ofta på Friskis & Svettis. Därtill kommer innebandy och numera också boxning. Engagemanget för golf tillgodoses bland annat genom Seniortouren.

Men även intresset för film, musik, resor och språk är stort och gärna fik med dagbok och bok i bagaget.

Cecilia Uhler är en extremt social person. För att underhålla gamla kontakter och utvidga sitt redan stora kontaktnät har Bagpiper´s Inn på Rörstrandsgatan i Stockholm blivit hennes stamställe.

– Här kan du träffa alla kategorier av människor, vilket jag älskar.

178_211008

CECILIA UHLER Redaktör på TMF Började på TMF: 2010 Bakgrund: Examen från Växjö universitet, anställningar på bland annat Svenska Dagbladet, Eurosport och Svensk Golf. Vilka tre kända personer skulle du vilja ha som sällskap på en tågresa? Väljer underhållning framför förkovring och därmed två sköningar för kul dialog; barndomsidolen Mats Wilander och skådespelaren Ewan McGregor. Och så lite groove i kupén – Bruno Mars! FOTO: JULIANA FÄLLDIN

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum gavs ut av TMF, Trä- och Möbelföretagen, 2005-2023 men har nu gått vidare i en annan digital form – Inblick.

Ansvarig utgivare

David Johnsson, vd, TMF
Trä och Möbelföretagen