Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Medarbetaren / Ambjörn gillar att jobbet är oförutsägbart

Ambjörn gillar att jobbet är oförutsägbart

Någon detaljplanering inför varje arbetsdag är en omöjlighet för Ambjörn Wahlberg och det ser han enbart som en fördel. I år är det 20 år sedan regionären och förhandlaren började på Trä- och Möbelföretagen (TMF).

Medarbetarna-AW-1600900

– Jag gillar oförutsägbarheten. På morgonen vet jag sällan vad som kommer att hända under dagen. Ett telefonsamtal eller ett mejl från ett medlemsföretag kan styra vad jag ska göra. Det blir en del av charmen med det här jobbet, säger Ambjörn Wahlberg, TMF:s regionär med ansvar för Skåne och Halland.

För snart 20 år sedan kom han till det som idag heter TMF. Sedan dess har det visserligen blivit två kortare avbrott för andra jobb, först som chefsjurist på Föreningen Svensk Elitfotboll och sedan som arbetsrättsjurist på energibolaget E.ON.

– Men jag kom tillbaka till TMF, konstaterar Ambjörn Wahlberg.

Med denna långa erfarenhet av TMF-världen kan man tro att allt har avhandlats någon gång och att ingenting är nytt. Riktigt så är det inte.

– Det händer ofta att det dyker upp en helt ny fråga. Det är ett vittomfattande område vi har att göra med, säger Ambjörn Wahlberg.

Som ett exempel på ett problem som företagen ställs inför nämner han en situation där fack och arbetsgivare har olika uppfattningar om hur kollektivavtalet ska tolkas.

Att leverera god och snabb service är väldigt viktigt för Ambjörn Wahlberg.

– Våra medlemmar betalar ofta stora summor för sitt medlemskap och jag vill att de ska känna ett de får valuta för pengarna. Många gånger krävs det att man borrar djupt för att få till bästa lösningen.

– Dessutom slår jag gärna ett slag för all den kompetens som finns inom organisationen – alltifrån kunskap om hållbarhet, kompetensutveckling och arbetsmiljöfrågor.

Jag brukar säga att om företaget inför ett möte eller telefonsamtal förväntar sig att bli bjudna på ett Big Mac & Co så ska de lämna med känslan av att ha ätit en avsmakningsmenu på Frantzéns.

Ambjörn Wahlberg är född och uppvuxen i Landskrona. I dag bor han i Limhamn tillsammans med sina två tonårsdöttrar.

Idrott i allmänhet och fotboll i synnerhet är ett stort fritidsintresse. Favoritlaget är inte helt överraskande Malmö FF.

Film och kultur är ett annat intresse, politik ytterligare ett. När Ambjörn Wahlberg under sina juridikstudier vid Lunds universitet skulle välja specialisering blev det faktiskt politiken som fick avgöra.

– Jag tvekade mellan att bli brottmålsadvokat och att satsa på arbetsrätt. Att det blev arbetsrätt berodde på att det är det mest politiserade juridiska området. Jag följer det politiska skeendet och lyssnar på argumenten. Däremot är jag inte politiskt aktiv och har aldrig varit.

Bara fem minuters promenad från bostaden i Limhamn ligger Sibbarps kallbadhus.

– Jag går dit så ofta jag kan året om bara temperaturen håller sig över fem grader.

AMBJÖRN WAHLBERG Förhandlare på TMF/Grafiska Företagen sedan 2002. Bakgrund: Jur.kand. och fil.kand. från Lunds universitet med inriktning mot statsvetenskap och nationalekonomi, arbete i domstol och på advokatbyrå, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, chefsjurist på Föreningen Svensk Elitfotboll och arbetsrättsjurist på energiföretaget E.ON. Sverige. Vilka tre kända personer skulle du vilja ha som sällskap på en tågresa? – Journalisterna Tomas Ramberg, Viktor Barth-Kron och Torbjörn Nilsson för ett långt politiskt samtal. Därför får resan gärna vara ombord på Orientexpressen.

AMBJÖRN WAHLBERG
Förhandlare på TMF/Grafiska Företagen sedan 2002.
Bakgrund: Jur.kand. och fil.kand. från Lunds universitet
med inriktning mot statsvetenskap och nationalekonomi,
arbete i domstol och på advokatbyrå, ombudsman på Sveriges
Ingenjörer, chefsjurist på Föreningen Svensk Elitfotboll
och arbetsrättsjurist på energiföretaget E.ON. Sverige.
Vilka tre kända personer skulle du vilja ha som sällskap
på en tågresa?
– Journalisterna Tomas Ramberg, Viktor Barth-Kron och
Torbjörn Nilsson för ett långt politiskt samtal. Därför får
resan gärna vara ombord på Orientexpressen.

TEXT: SÖREN KARLSSON

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum gavs ut av TMF, Trä- och Möbelföretagen, 2005-2023 men har nu gått vidare i en annan digital form – Inblick.

Ansvarig utgivare

David Johnsson, vd, TMF
Trä och Möbelföretagen