Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Redaktören / Akustik och historia i första Trä och Möbelforum 2018

Akustik och historia i första Trä och Möbelforum 2018

Våra sinnen är designade för att snabbt uppfatta saker i omgivningen och få oss att reagera för att rädda livhanken. En skarp lukt, ett prassel bakom ryggen, en besk smak – signalen till kroppen blir ”fly eller spotta ut”. Men hjärnan kan lära sig att stå ut med intrycken: vi vet att kaffet inte är giftigt och att det som låter så konstigt bara är kontorets skrivare.

I det här numret tittar vi närmare på ljud och hur det påverkar byggande och inredning. För trots att vi vänjer oss vid ljuden i vår livsmiljö påverkar de oss. Det är som om en del av vår energi går åt till att processa det örat fångar upp, bestämma om det är värt att reagera på eller om vi ska försöka ignorera det, tills vi till slut inte orkar längre. Det är då kontorslandskapets läten blir en olägenhet för oss, kanske till och med ett arbetsmiljöproblem. Men kunskap finns om hur det ska hanteras. Mera om det kan du läsa HÄR!

Den som har vägarna förbi Stockholm kan i ett enda ögonkast blicka över svensk och internationell möbeldesignhistoria. Om man vanligtvis upplever den här sortens möbler endast genom auktionssajternas annonser drabbas man lätt av habegär – och en stor känsla av ödmjukhet inför det kunnande och skicklighet som formgivare och hantverkare visat upp. Vi var med på Möbeldesignmuseets invigning.

Flera medlemsföretag finns representerade i museets samlingar. Till exempel Lammhults Möbel AB, en svensk och småländsk klassiker som funnits sedan 1945. I ett stort reportage reder vi ut hur man jobbar på Lammhults för att inte bara vila på gamla lagrar.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum är en medlemstidning som ges ut av Trä- och Möbelföretagen, TMF - en del av Arbio AB.

Ansvarig utgivare

David Johnsson, vd, TMF
Trä och Möbelföretagen