Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Profilen / ”Det är världens roligaste jobb”

”Det är världens roligaste jobb”

Anna Rosenqvist var tydlig när hon fick frågan om att ta över som vd i Interior Cluster Sweden: ”Väljer ni mig så vill jag göra på det här sättet.” Och så berättade Anna om sin vision om hur möbel- och inredningsklustret ICS skulle fungera. Den 1 februari blev hon Anders Wisths efterträdare på posten.

Interior Cluster Sweden är en medlemsorganisation bestående av design-, möbel- och inredningsbranschens företrädare samt möbelproducenter och underleverantörer. Klustret bildades 2015 med avsikt att koppla ihop lokala och regionala aktörer inom branschen och skapa tillväxt ökad lönsamhet och sysselsättning för medlemmarna.

ANNA ROSENQVIST KARRIÄR: 29 år på Ikea, från 2014–2018 egen företagare som process-, projekt- och förändringskonsult. AKTUELL: Ny vd på Interior Cluster Sweden, en medlemsorganisation som bland annat arbetar för ett ökat samarbete mellan företag i inredningsbranschen.

ANNA ROSENQVIST
KARRIÄR: 29 år på Ikea, från 2014–2018 egen företagare som process-, projekt- och förändringskonsult.
AKTUELL: Ny vd på Interior Cluster Sweden, en medlemsorganisation som bland annat arbetar
för ett ökat samarbete mellan företag i inredningsbranschen.

– Det är världens roligaste jobb, säger Anna Rosenqvist.

Som även verkar ha gillat sitt tidigare jobb på Ikea – där var hon nämligen kvar i 29 år:

– Jag var där fram till 2014 och jobbade med produktutveckling, eller snarare med att optimera processerna kring utvecklingen. Ikea är verkligen ett fantastiskt företag, men jag var 50 år och kände att jag ville göra något mer med mitt arbetsliv. Så jag tog klivet till att starta mitt eget företag – med stort mod och en gnutta galenskap.

I sitt egna företag arbetade Anna Rosenqvist som konsult inom process-, projekt- och förändringsarbete. Ikea var fortfarande en av kunderna, liksom Linnéuniversitetet i Växjö, som Anna kommit i kontakt med redan på Ikea när ett strategiskt samarbete inleddes mellan skolan och möbelföretaget. Även ICS gav Anna Rosenqvist konsultuppdrag, och sedan kom alltså frågan om hon ville bli deras nya vd. Det ”sätt” som Anna ville arbeta på passade organisationen perfekt:

– Mina idéer är kanske inte revolutionerande, men en sak som jag tycker är viktig är hur man kan göra underleverantörer till medleverantörer. Våra större möbelproducenter är duktiga på det de gör och underleverantörerna är ofta specialister på det de gör – och jag tror väldigt mycket på att hitta sätt för dem att lära känna varandra så att de börjar arbeta ihop. Det här gäller hela branschen; formgivare, återförsäljare, underleverantörer och producenter.

ICS har skapat en rad verktyg för att nå sina mål för medlemmarna. Bland annat är de inblandade i forskning, de sänder ut export- och affärsdelegationer och ser till att öka intresset för möbel- och hantverksutbildningar genom projektet Designrookie. Möbelriksdagen – i år i Värnamo, 2019 i Tranås – är ICS:s största evenemang under året och sammanför politiker, föreläsare och personer från den egna branschen. Man ser också till att ha program för evenemang som Elmia och möbelmässan i Stockholm.

– Till Elmia ser vi till att bjuda in producenter att titta på underleverantörerna som ställer ut, till möbelmässan gäller det omvända, dit vill jag locka underleverantörerna.

Andra verktyg är Subsuppliers network (nätverk för underleverantörer), och det årliga eventet Swedish Midsummer Design Week dit utländska arkitekter och journalister bjuds in.

– Företagen har ofta inte tid att själva fixa och arrangera, de ska ju producera och sälja sina möbler, då går vi in och möjliggör det i stället.

Ett annat mål som Anna Rosenqvist jobbar för är att öka antalet medlemmar i klustret.

– Jadå, både företag och näringslivsbolag. Tillsammans hjälps vi åt att gynna medlemmarna, och i slutändan hela branschen.

Text: Peder Edvinsson

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum är en medlemstidning som ges ut av Trä- och Möbelföretagen, TMF - en del av Arbio AB.

Ansvarig utgivare

David Johnsson, vd, TMF
Trä och Möbelföretagen