Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Aktuellt / Närkontakt med historien när Sandin Bülow öppnar designmuseum
Stockholmsmässan

Närkontakt med historien när Sandin Bülow öppnar designmuseum

Nya Möbeldesignmuseum ger en unik inblick i mer än ett sekel av svensk och internationell möbelformgivning. Vi var med på invigningen.

Det är 500 av arkitekterna Kersti Sandins och Lars Bülows 700 objekt stora privatsamling som fått plats i ett magasin i Frihamnen i Stockholm. Under sina 40 år i branschen, bland annat med egna designmöbelföretaget Materia, har de samlat på sig möbler – under de senaste 2,5 åren har samlandet intensifierats.

– Jag slutade som vd för Lammhults 2015 och då började jag bevaka auktioner med avsikt att få tag på fler möbler till ett blivande museum, säger Lars Bülow.

Lars har fortfarande en del styrelse- och konsultuppdrag, men mest tid lägger han numera på arbetet med museet. Kersti, tidigare adj. professor i design vid HDK och Malmstens, varvar museiarbetet med arbetet på sin doktorsavhandling på Göteborgs universitet samt en del styrelseuppdrag.

Ett syfte med museet är att ge en designintresserad allmänhet en inblick i designhistorien, men främst vill grundarna inspirera till möbelstudier.

– Hit ska design-, arkitektur- och hantverksstudenter, liksom yrkesverksamma i de områdena, kunna komma och få inspiration. Det här är ett museum där man får ta på de möbler som ställs ut – mäta, detaljstudera och uppleva – för att få en känsla för hur de är uppbyggda, säger Kersti Sandin.

– Vi vill motverka historielösheten, säger Lars Bülow.

En stor del av objekten är stolar eller andra sittmöbler. Att det är så har både en praktisk och en designhistorisk orsak, säger Lars:

– Det är inget stolmuseum, men rent krasst tar stolar mindre plats än soffor och bord. Stolen är också en symbol för tid, material och form – den bär så mycket kunskap om design och hantverk.

500 objekt från slutet av 1800-talet fram till i dag av drygt 200 formgivare ställs ut. I en permanent utställning visas också Sandin.Bülows egen möbeldesign från perioden 1980–2005.

Öppettider: 6–10 februari, varje dag mellan 10 och 21, lördag endast till klockan 16. Resten av året, onsdagar med fyra förbokade visningar varje dag.

Var: Magasin 6 i Frihamnen, Stockholm, och på mobeldesignmuseum.se.

Text: Peder Edvinsson

Kerstin Sandin och Lars Bülow inviger sitt egna designmuseum i Stockholm Frihamn, Magasin 6. Foto: Stina Stjernkvist

Kerstin Sandin och Lars Bülow inviger sitt egna designmuseum i Stockholm Frihamn, Magasin 6.
Foto: Stina Stjernkvist

Maria Tarkpea, kemist och dotter till konstnären och möbelarkitekten Erik Chambert. – Jag fascineras över att Lars och Kersti ställt min fars stol tillsammans med tre andra stolar som delar både känsla och formspråk med varandra. Foto: Srina Stjernkvist

Maria Tarkpea, kemist och dotter till konstnären
och möbelarkitekten Erik Chambert.
– Jag fascineras över att Lars och Kersti ställt min fars stol tillsammans med tre andra stolar som delar både känsla och formspråk med varandra.
Foto: Srina Stjernkvist

ILP 10 ÅR

Jill Dufwa, tidigare journalist och stylist, och Lasse Törnqvist, musiker med bandet Sweet Jazz Trio. Jill: – Eftersom jag jobbat i branschen har jag ett förhållande till många av möblerna, till exempel Antti Nurmisniemis schäslong med hans frus Vuokkos vackra tyg. Foto: Stina Stjernkvist

Martin Johansson, vd och ägare på Stolab, möbelproducenten i Smålandsstenar. – Jag gillar deras egen produktion, som till exempel Materias konferensbord som de satt hjul på. Jag är också imponerad av deras samling, den är nästan galen – en sådan sätter man inte ihop med pengar, bara med passion och hjärta. Foto: Stina Stjernkvist

Martin Johansson, vd och ägare
på Stolab, möbelproducenten i Smålandsstenar.
– Jag gillar deras egen produktion, som till exempel Materias konferensbord som de satt hjul på. Jag är också imponerad av deras samling, den är nästan galen – en sådan sätter man inte ihop med pengar, bara med passion och hjärta.
Foto: Stina Stjernkvist

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum är en medlemstidning som ges ut av Trä- och Möbelföretagen, TMF - en del av Arbio AB.

Ansvarig utgivare

David Johnsson, vd, TMF
Trä och Möbelföretagen