Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Aktuellt / Derome och huset Äppelgården – vinnare i Årets småhus 2023

Derome och huset Äppelgården – vinnare i Årets småhus 2023

Derome och huset Äppelgården vinner utmärkelsen Årets småhus 2023. Det är femte året i rad som GarBo utser Årets småhus som en del av sitt hållbarhetsarbete, och ordföranden i juryn är TMF:s vd David Johnsson. Priset delades ut i samband med eventet GarBo-dagen i Stockholm och övriga utmärkelser var Årets branschsamarbete 2022, Årets initiativ 2022 och Årets nollfelsaktör 2022.

Årets småhus är en prestigefull tävling i branschen där man bland annat tittar på form och funktion, innovation, byggprocess, kundupplevelse, hållbarhet och kvalitet. Övriga finalister i tävlingen var: Trivselhus AB med bidraget Villa Kullberg (Västervik) och Eksjöhus AB med Drömmar om Öbolandet (Trosa)

– Juryarbetet har som vanligt varit roligt, men utmanande. Att välja mellan starka kandidater är inte lätt, men vi är väldigt glada att årets vinnare representerar ett imponerande helhetstänk kring hållbarhetens alla aspekter och dessutom en oerhört genomtänkt arkitektur såväl i det in- som i det utvändiga formspråket, säger David Johnsson, vd på TMF och ordförande för juryn i Årets småhus.

– Vi är mycket glada och stolta över att vinna utmärkelsen Årets Småhus. Det känns extra bra att vinna just i år då hållbarhet är temat för tävlingen, i vår roll som samhällsbyggare finns en stor fördel i den hållbara resan då vi äger hela kedjan – från skog till färdigt hus. Vi älskar trä. Och vi är stolta över att våra trähus bidrar till ett samhälle som värnar om vår gemensamma framtid. Vinnarhuset och övriga kedjehus i området är klimatdeklarerade och dessutom lokalt producerade då både sågverk och husfabrik ligger inom några mils avstånd. Mer hållbart kan det inte bli, säger Lisa Nord Svahn, marknadschef på Derome.

Det segrande småhuset finns i kvarteret Äppelgården i Vallbyn, Deromes nya bostadsområde i Fjärås.

Motivering: Huset Äppelgården är en hållbar färgklick som kännetecknas av sina kontraster: en modern arkitektur byggd i en lantlig träbyggnadstradition med en planlösning som både bjuder in och håller privat, inomhus såväl som utomhus. Dessutom doppat i en härligt röd färg för att både framträda och smälta in, samtidigt. Kreativt i såväl arkitektur som hållbara materialval och planlösning.

Övriga vinnare:

 Årets Nollfelsaktör 2022 – Hjältevadshus – Vi är glada och stolta över att återigen ha fått utmärkelsen Årets Nollfelsaktör av GarBo. För oss på Hjältevadshus är det ett kvitto på att vi lyckats växa, med både nya husmodeller och solceller som standard, utan att tumma på kvaliteten, säger Johan Bynell, vd på Hjältevadshus.

 Årets Initiativ 2022 – Moorewood AB

 Årets Branschsamarbete 2022 – Initiativet Bygg i Tid

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum gavs ut av TMF, Trä- och Möbelföretagen, 2005-2023 men har nu gått vidare i en annan digital form – Inblick.

Ansvarig utgivare

David Johnsson, vd, TMF
Trä och Möbelföretagen