Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Reportaget / Video / LÅNGSIKTIGA RELATIONER

LÅNGSIKTIGA RELATIONER

Två bröder, båda vd för två av Sveriges ledande köks- och badrumstillverkare. Magnus och Niklas Efraimsson bevisar familjeföretagandets styrkor varje dag.

– Man behöver nog ha ett annat ansvarstagande för företagets långsiktiga liv. Och en ödmjukhet i att inte veta bäst själv alla gånger. Medarbetarna ser ju alltid om du litar på dem eller ej, säger Magnus Efraimsson som är vd för Vedum Kök & Bad.

Det finns inga tvivel om att Magnus och Niklas Efraimsson är populära bland medarbetarna på fabriken i Vedum. Var vi än går är det någon ur personalen som har en fråga eller vill skämta med någon av bröderna. Niklas verkar vara en efterlängtad figur nere på fabriksgolvet. Efter att i många år jobbat i Vedum med inköp och produktutveckling är han sedan fem år tillbaka vd för systerföretaget Kvänum Kök som ligger två mil bort.

– Visst är det väl mycket bättre här i Vedum, säger Marie Persson med glimten i ögat medan hon vant rattar en av truckarna som lastar ut färdiga paket med Vedumkök.

Niklas Efraimsson hade arbetat 25 år på familjeföretaget Vedum när de två bröderna 2015 slog till och köpte Kvänum.

Magnus och Niklas kände igen situationen som ägarfamiljen i Kvänum stod inför.

– Vi hade själva gjort en gigantisk investering på 100 miljoner här i Vedum och utökat produktionsytan. Och vi har alltid haft som regel att tjäna ihop pengarna först och investera sedan, säger Magnus Efraimsson

Niklas Efraimsson hade aldrig varit på Kvänums fabrik trots att den inte ligger mer än två mil från Vedum.

– När vi väl kom dit förstod vi vad som är grejen med deras produkter och varumärke. Bröderna i ägarfamiljen var i 60 årsåldern och kände att de behövde ta tag i generationsväxlingen innan de blir för gamla, berättar Niklas Efraimsson. Ingen av dem hade barn som var intresserade av att ta över.

– Bröderna resonerade om vilken styrka det skulle vara med två företag inom kökstillverkning. Men de skulle inte vara direkta konkurrenter eftersom Vedum är mer volym och Kvänum mer premium.

– Familjen önskade en köpare som verkligen brydde sig om det de har byggt upp. Om fabriken, personalen och hela samhället, utvecklar Niklas.

Till en början fanns det en oro hos personalen i Kvänum. De var rädda att Vedum bara köpt upp den mindre konkurrenten för att flytta tillverkningen och rationalisera. Men när Niklas Efraimsson började jobba i Kvänum och man började investera både i produktion och utställningar blev allt lugnare. Nu förstår man att båda företagen är viktiga och ska leva sina egna liv.

Det är väldigt intressant att sitta ned och prata med Magnus och Niklas. De berättar gärna genom fylla på i varandras berättelser. Trots försök att hitta vad som är nackdelarna med att driva bolag med sin bror kommer inga uppenbara sprickor fram, annat än att Magnus säger att han är den mer eftertänksamme och Niklas mer otålig.

Inte heller det uppenbara att storebror Magnus blev vd när pappa Lars trappade ner störde relationen.

– Men sedan när vi köpte Kvänum var det självklart att storebror skulle få vara vd för det större bolaget och lillebror fick nöja sig med det mindre, säger Niklas skämtsamt.

Det är uppenbart att de själva funderat en del över hur det är att driva ett familjeföretag. Ofta kommer de fram till att det är skönt att kunna driva företaget tillsammans med någon de kan lita och som de vet har samma värderingar i grunden.

– Det här med att låta anställda växa och få ta ansvar har vi fått från vår pappa. Vi såg hur han gjorde och det har fungerat bra, berättar Niklas Efraimsson, som drar som exempel när han kom in som vd på Kvänum

– Jag har väl aldrig varit något vd-ämne och inte läst på högskola eller universitet. Jag kan mycket om våra produkter, sedan får andra ta ansvar för andra områden. När jag sitter som vd kan jag säga. ”Det är du som är ekonomichef, du är expert. Du får gärna fråga vad jag tycker, men det behöver inte innebära att jag har rätt. Du har ju större sannolikhet att ha rätt än jag, förklarar Niklas Efraimsson.

Det här med ansvarstagande är också något bröderna Efraimsson återkommer till.

– Ja, det är klart att det är inte bara att säga upp sig och strunta i allt om det kör ihop sig. Man lever ju med ansvaret hela tiden. Vi har inte tre månaders uppsägningstid, konstaterar Magnus Efraimsson.

Han kommer fram till att de båda kanske tänker lite mer på företaget som någon tänker om sin privatekonomi.

– Vi gör inga storstilade grejer där företaget lever över sina tillgångar. Det har väl hänt att en del medarbetare tyckt att vi har varit lite tröga ibland. Vårt mål har alltid varit att växa med kontroll och lönsamhet, förklarar Magnus Efraimsson.

Vedum har heller aldrig haft som mål att bli ett stort exportföretag eller att växa väldigt fort på nya marknader.

– För ett par år sedan fanns det medarbetare som såg att vi skulle kunna sälja 25 procent mer inom vissa marknader. Men det skulle också innebära att vi snabbt skulle behöva investera 300-400 miljoner i utökad produktionsanläggning. Vi har inte någon extern finansiär som snabbt kan trycka in sådana pengar i verksamheten och vi behöver känna att det är en långsiktigt hållbar tillväxt för att ta sådana stora beslut, säger Magnus Efraimsson.

I dag, när marknaden är lite mer skakig kring både bostadsbyggande och renoveringar, är bröderna Efraimsson glada över att de följde sin pappas devis om att tjäna pengarna först och investera därefter.

– Vi är stabila där vi står nu. I tidigare lågkonjukturer har vi överlevt och lyckats ta marknadsandelar. Det hoppas vi kunna göra även nu, säger Niklas Efraimsson.

Under rundvandringen i fabriken träffar vi även på Ola Lindberg som är en del av den ursprungliga ägarfamiljen. Som tekniskt ansvarig håller han på att trimma in den nya automatiserade lackeringsanläggningen. Det var redan 2005 som bröderna Efraimsson köpte ut Ola och pappa Lars. Men trots att det är 18 år sedan Ola sålde sina ägarandelar så finns han fortfarande kvar på fabriksgolvet.

– Jag tycker det är kul att jobba här helt enkelt. Det är spännande med all ny utveckling, säger Ola Lindberg, som trots att han fyllt 65 inte har några planer på att sluta jobba.

”Men ångrar du inte att du sålde din del i bolaget?”

– Inte alls. Jag tycker det är skönt att slippa ansvaret som de här grabbarna nu har, säger Ola Lindberg och pekar på Magnus och Niklas Efraimsson.

Bröderna Efraimsson vill gärna visa upp den stora fabriks- och leveranshall som byggdes 2015 på andra sidan järnvägsspåret. De färdigmonterade skåp och inredningar som tillverkats på ena sidan järnvägen ska lastas på långtradare på andra sidan spåret.

– Vi utredde grundligt olika lösningar och kom till slut fram till att vi kunde bygga en sorts bro över järnvägen. Det var många turer kring tillståndet hos Trafikverket, men det landade till sist i att vi inte fick kalla den bro utan det är en ledningskorsning över järnvägen där vi nu också kan transportera våra produkter, berättar Magnus Efraimsson.

– Uppe i den långsmala gångbron finns en utställning med företagets historia från starten 1919 fram till idag. Det känns lite exklusivt att få se både gamla bilder och de första räknemaskinerna som användes.

Med all omsorg som familjen Efraimsson visar kring familjeföretagandets betydelse för Vedum är det inte konstigt att de börjat tänka på framtiden. Magnus Efraimsson har två döttrar, Stina 22 och Vera 20. Niklas har två söner, Kalle 19 och Jesper 18.

Vera Efraimsson ropar till sig pappa Magnus under vår rundtur i fabriken. Hon jobbar på kundtjänst och ekonomiavdelningen under några månader fram till hon ska studera vidare i höst.

–Jag tänker läsa ekonomlinjen precis som min storasyster, berättar Vera. Jag tycker om att jobba här och vill gärna fortsätta på Vedum när jag går ut från universitetet. Om man som jag gillar inredning är det en rolig bransch. Dessutom verkar det kul att driva företag, säger Vera Efraimsson, som inte hunnit med så mycket annat jobb än Vedum och lite säsongsarbete i schweiziska Alperna under vintern.

– Vi har sagt att vi ger våra barn möjlighet att kunna börja sommarjobba, precis som vi gjorde. Vi vill ju inte tvinga någon till att göra något som man inte vill, utan vi vill ge barnen möjlighet att fortsätta driva det vidare om de vill någon gång i framtiden, förklarar Magnus Efraimsson.

–Under pandemin gick vi med i något som heter Family Business Network. Vi har gått en utbildning där och bland annat involverat våra fruar och barnen i de båda företagen. Och vi pratar med medarbetarna i bolagen om att det finns en vilja att involvera barnen i framtiden.

Bröderna inser dock att det kanske tar ett antal år innan något av deras barn är intresserade av att stiga in i samma roller som de själva har. Eller att de inte alls är intresserade av att jobba i familjeföretagen

– Ja, vi får väl se. Vi har inga planer på att sluta än, men samtidigt vill vi planera i god tid. Vi tänker väl ungefär som vår far att man vill ju inte sitta här och bli någon som inte orkar utveckla företaget. Om vi känner så är det bättre att flytta på sig och ta in någon som är hungrig och vill fortsätta utveckla, säger Niklas Efraimsson

Han säger att han har en dröm av att vara en fräsch pensionär.

– Jag vill inte sluta jobba när jag är 80 och slutkörd. Jag vill kunna leva ett härligt liv utan att behöva åka till jobbet varje dag när jag har trappat ner. Det vore bra att på sikt trappa ned ungefär som vår far kunde göra då vi tog över.

TEXT HÅKAN LÖVSTRÖM FOTO LARS DAREBERG

Vi besöker Vedum kök och bad i just Vedum.Till: Trä&Möbel

MAGNUS EFRAIMSSON Ålder: 55 Titel: Vd Vedum Kök & Bad Bor: Hus i Falköping Familj: Frun Linda och barnen Stina och Vera NIKLAS EFRAIMSSON Ålder: 52 Titel: Vd Kvänum Kök Bor: Hus i Falköping Familj: Frun Lena och barnen Kalle och Jesper

Vi besöker Vedum kök och bad i just Vedum.Till: Trä&Möbel

JAG TYCKER det är kul att jobba här helt enkelt, säger Ola Lindeberg som jobbar kvar i fabriken på Vedum trots att han sålde sin halva av ägandet för 18 år sedan.

Vi besöker Vedum kök och bad i just Vedum.Till: Trä&Möbel

Family Business Network verkar för långsiktig utveckling av svenskt familjeföretagande, över generationer De erbjuder kvalificerad utbildning i ägarfrågor, rådgivning samt skräddarsydda processer för att utveckla långsiktiga ägarstrategier över generationer. De för också familjeföretagens talan i den svenska samhällsdebatten och är en del av FBN International. familybusinessnetwork.se

Vi besöker Vedum kök och bad i just Vedum.Till: Trä&Möbel

VEDUM KÖK & BAD AB Antal anställda: 480 Omsättning 2022: 890 miljoner kr Resultat 2022: 47 miljoner kr KVÄNUM KÖK AB Antal anställda: 170 Omsättning 2022: 354 miljoner kr Resultat 2022: 65 miljoner kr

LDvedum17

Historien om Vedum Kök & Bad: Vedums snickerifabrik startade redan 1919 av Viktor Lindberg. Under de första åren låg även Vedums första biograf i ena änden av huset där familjen Lindberg bodde och snickeriet höll till. Företaget växte och det blev mer kök och garderober till kunderna på västgötaslätten. 1950 tog Viktors söner Paul, Folke och Eskil över företaget. Ganska snart därefter var det dags att bygga en ny större snickerifabrik. 1958 blev bygget klart och delar av den fabriken utgör dagens fabrik i Vedum. Magnus och Niklas pappa Lars Efraimsson hade kommit in i företaget 1977 som inköpare och säljare. På 70-talet drevs företaget av den tredje generationen Lindberg. Pappa Efraimsson gjorde bra ifrån sig och erbjöds att köpa in sig i företaget när ännu ett generationsskifte skulle göras. Han blev därmed ägare till en tredjedel av aktierna. De framgångsrika åren fortsatte in på 1990-talet innan en av delägarna Anders Lindberg tragiskt gick bort i cancer. Lars Efraimsson blev nu vd. Han fortsatte som vd fram till årsskiftet 2000/2001 när sonen Magnus Efraimsson tog steget upp från posten som marknadschef. 2005 blev Magnus och Niklas slutligen ägare till Vedum Kök & Bad. Elva år senare äger de även Kvänum Kök.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum gavs ut av TMF, Trä- och Möbelföretagen, 2005-2023 men har nu gått vidare i en annan digital form – Inblick.

Ansvarig utgivare

David Johnsson, vd, TMF
Trä och Möbelföretagen