Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Redaktören / En spännande resa har börjat

En spännande resa har börjat

Cirkularitet börjar på allvar bli ett av samhällets mest uttalade ord. I den här tidningen har det också tagit mer plats under de senaste åren, möjligen mer plats än i andra liknande branschpublikationer. För trä- och möbelindustrin var tidigt ute med att se cirkulära affärsmodeller som ett viktigt led i utvecklingen mot ett mer hållbart samhälle. Till exempel har Trä- och Möbelföretagen de senaste fem åren varit en partner i det Vinnovafinansierade projektet Cirkulära Möbelflöden som syftat till att ta till vara alla typer av resurser bättre för att skapa en mer hållbar industriell utveckling. Vi rapporterar från projektetsslutkonferens HÄR.

När jag intervjuade Åke Axelsson  pratade vi också mycket om hållbarhet. I hans fall har ”hållbarhet” många dimensioner, till exempel i det faktum att han fyller 88 i år och fortfarande är aktiv. Han berättade också om hur han redan från slutet av 1950-talet skapade möbler och miljöer som använde resurser sparsamt och effektivt.

I november kom boken Den hållbara formen som dokumenterar Åkes idéer och gärning. Titeln är träffande, inte minst när man ser en stol som S 217 som formgavs 1962 och fortfarande ser hypermodern ut. Inte mycket annan 60-talsdesign har åldrats lika väl.

Det är inte sista gången tidningen har cirkularitet som tema, som affärsmodell är tänket i en tidig fas. I reportaget berättar till exempel Glimakra of Sweden att de i samband med årets möbelmässa presenterar sin första cirkulära produkt. Deras och andra företags cirkulära resor ska bli spännande att följa.

PEDER EDVINSSON, redaktör

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum gavs ut av TMF, Trä- och Möbelföretagen, 2005-2023 men har nu gått vidare i en annan digital form – Inblick.

Ansvarig utgivare

David Johnsson, vd, TMF
Trä och Möbelföretagen