Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Okategoriserade / TRÄ – framtidens material
Sherwin-Williams

TRÄ – framtidens material

Kurvorna för svensk träindustri pekar brant uppåt. Statistik från TMF visar att flerbostadsbyggandet i trä ökade med 29 procent i fjol, en ökning för tredje året i rad. ”Branschen sjuder av optimism och nytänkande. Det vill vi spegla på årets mässa”, säger Stefan Sundqvist, affärsansvarig för Trä & Teknik på Svenska Mässan i Göteborg.

11eb162c-f45c-42e7-96d8-482b8f0f15e2

Trä som material är den gemensamma nämnaren för Trä & Teknik 2018 som visar hela bredden i näringskedjan: från skog och sågverk till produktion, byggande och snickeri. Men också utveckling av nya material och forskning.

Stort fokus ligger på att bygga i trä. Utvecklingen är exceptionell just nu: Årets första Trähusbarometer visade att flerbostadsbyggandet i trä ökade med 29 procent i fjol. 2016 var ökningen 55 procent och 2015 35 procent. I absoluta tal innebär det en tillväxt från 1 691 nybyggda lägenheter i hus med trästommar 2014 till 3 797 lägenheter 2017. Produktionen har alltså mer än fördubblats på tre år!

Prognosen för 2018 visar en fortsatt stark utveckling. Samtidigt har andelen trähus av den totala bostadsproduktionen ökat från 8,8 procent till 10,9 procent.

Ett genomgående tema på årets Trä & Teknik är att visa framtidslösningar. Särskilt fokus sätts på snickeri och möbelindustrin genom samarbetet med organisationen Interior Cluster Sweden, som är partner till årets Trä & Teknik.

– Ambitionen är att visa framtidsmöjligheterna, generera tillväxt och visa fram all den kompetens som leverantörerna till möbel- och snickeriindustrin står för, säger Stefan Sundqvist.

På Wood Fusion-scenen visas bland annat hur en fåtölj, som i vanliga fall skulle kräva en större beställning för att produceras industriellt, kan tillverkas med lönsamhet i mindre serier med hjälp av en CNC-maskin.

Det blir även seminarier om nya tekniker, som 3D-printing och målningssystem, och cases som visar hur företagen kan stärka sin konkurrenskraft.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum är en medlemstidning som ges ut av Trä- och Möbelföretagen, TMF - en del av Arbio AB.

Ansvarig utgivare

David Johnsson, vd, TMF
Trä och Möbelföretagen