Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Perspektiv / Spaningen / Prispressat

Prispressat

Formgivning av yttersta klass, innovationsrikedom och affärsnytta – och så klart läcker design. Bra produkter ska premieras. Och det finns gott om tävlingar och utmärkelser att hålla utkik efter.

1. Träpriset

Ett hederspris som delas ut vart fjärde år till ett nytt byggnadsverk i Sverige där trä, i kombination med andra material, använts med särskilda arkitektoniska kvaliteter och med konstruktiv utformning.
Delas ut av:  Svenskt Trä (Skogsindustrierna).

2. Träteknologipriset

En öppen tävling för bästa examensarbete (som medfört examen med minst 180 högskolepoäng) inom träteknologi.
Delas ut av: Skogsindustrierna och tidningen NTT.

3. Design S

Sveriges största tävling inom design.
Här premieras innovationshöjd, affärsnytta och att design och kvalitet finns med från idé till återvinning. Bidragen turnerar internationellt och får använda sig av kvalitetsstämpeln ”S”.
Delas ut av: Svensk Form, Sveriges Reklamförbund och SVID.

4. Guldstolen

Oscarsgala för arkitekter! Priset delas ut årligen,vartannat år handlar det om ”Bästa interiör” och vartannat år om ”Bästa produkt”. Extra roligt är att priset delas ut samtidigt som Kasper Sahlin-Priset (arkitektur), Siennapriset (landskapsarkitektur) och Kritikerpriset (journalistik).
Delas ut av: Sveriges Arkitekter.

5. Ung svensk form

En utmärkelse och språngbräda för unga formgivare. De nominerade presenteras under Swedish Design Award och bidragen åker på internationell turné. Till sökande som utmärkt sig har juryn möjlighet att dela ut stipendier.
Delas ut av: Svensk Form i samarbete med Stockholm Furniture Fair.

6. Stora designpriset

Prestigefullt pris som tilldelas svenska företag och deras designleverantörer. Syftet är att lyfta fram industridesignens viktiga roll för produktutveckling och lönsamhet. Halva prissumman på 250 000 kronor ska doneras till forskning inom design.
Delas ut av: Teknikföretagen, SVID och Svensk Form.

 7. Söderbergspriset

Höjdaren bland designutmärkelser med prissumma på en miljon kronor. Syftet är att främja design, mode och konsthantverk i Norden. Priset är tvärfackligt och här finns en självklar koppling till det konstnärliga uttrycket.
Delas ut av: Torsten och Ragnar Söderbergs Stiftelse.

Text Cecilia Uhler (tack till Lars Bülow)

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum gavs ut av TMF, Trä- och Möbelföretagen, 2005-2023 men har nu gått vidare i en annan digital form – Inblick.

Ansvarig utgivare

David Johnsson, vd, TMF
Trä och Möbelföretagen