Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Redaktören / Fortsatt jakt på rätt personal

Fortsatt jakt på rätt personal

 Kristofer Sandberg, redaktörI oktober för ganska exakt ett år sedan skrev vi om Myresjöhus och deras jakt på personal. Den lokala yrkesutbildningen, som varit populär och gett jobb, var i fara eftersom staten hade sagt nej till mer pengar. Men Vetlanda Lärcentrum lät sig inte nedslås. Snabbt arbetade de fram ett helt nytt studieinnehåll, mer marknadsanpassat och med kortare studietid. Och sen började en lång väntan på besked om de skulle få dispens för ytterligare en årskull.

Nu är det oktober igen. Och vi skriver (tyvärr) om nästan exakt samma sak. Den här gången är det LG Collection i Nässjö som skakar på huvudet. Inför höstens gymnasiestart hade endast två elever valt industriprogrammet på Träcentrum i Nässjö. Utbildningen i sin ursprungsform ställdes in. I stället valde skolan att låta utbildningen bli en valbar del av det byggtekniska programmet.

Saved by the bell.

På ”LG” frågar man sig fortfarande vem som ska köra maskinerna om några år.

Blotta tanken på fler tomma industrilokaler och igenbommade dörrar är djupt sorglig. För det handlar inte bara om människor och jobb. Det handlar också om hur flera branscher dräneras på kompetens. Som sagt, djupt sorgligt.

Hur gick det då för Vetlanda Lärcentrum? Jo, för drygt en månad sedan påbörjade 16 elever utbildningen Kvalificerad trähusprojektör. Ett ljus i mörkret.

Kristofer Sandberg, redaktör

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum gavs ut av TMF, Trä- och Möbelföretagen, 2005-2023 men har nu gått vidare i en annan digital form – Inblick.

Ansvarig utgivare

David Johnsson, vd, TMF
Trä och Möbelföretagen