Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Hallå där! / App för bättre akustik
Sherwin-Williams

App för bättre akustik

Pontus Thorsson är medgrundare till acousticfacts.com och utvecklare av appen Acoustic Facts. En lösning som mäter, värderar och genererar en shoppinglista helt anpassad efteanvändarens förutsättningar att skaffa perfekt rumsakustik.

Hur började det?

PONTUS THORSSON

PONTUS THORSSON

– Med att vi skulle agera som en tredjepartskontroll, men nu har vi skapat ett helt nytt säljverktyg. Det har vuxit till en helhetslösning som förhoppningsvis alla kan ta till sig. Akustiken i ett rum är avgörande och för att få en bra miljö måste den mätas och regleras. Alla möbler och inredningsdetaljer har ett ljudabsorberande värde som måste mätas och bedömas på rätt sätt för att kraven som ställs på rummet ska mötas. Vi skapade en webbplats där man enkelt kan deklarera och få tag på inredningen som behövs. Kunden kan mäta, utvärdera och få kontaktinformation till leverantören för att sköta sina inköp på ett och samma ställe.

Vilken funktion fyller appen?

– Den ska kopplas till webbplatsen och gör det möjligt för vem som helst att mäta akustiken i ett rum. Programmet räknar ut hur många och vilken sorts inredningsenheter som behövs för att rummet ska uppfylla rätt akustikvärden och presenterar alternativ. Appen gör det enkelt att visualisera rummet och visa användningen av inredningen direkt i mobilen. Våra kundföretag kommer att kunna anpassa både webbplatsen och appen, man kan till exempel välja att bara presentera sina egna produkter.

Vilken utrustning behövs för att utföra mätningen?

– Allt som behövs är en smartphone och en utrustning med tre komponenter som kopplas till telefonen. Utrustningen består av en mikrofon, ett stativ och en ljudkälla.

Vilket intresse tror ni att appen kommer att möta?

– Vi väntar oss en ganska stor efterfrågan, apparna som finns är antingen för tekniskt svåra eller för enkla och dåliga. Vi har varit noga med att följa alla mätstandarder och ta fram ett gränssnitt som är lätt att använda. Det är nästan omöjligt att få ett felaktigt värde. Och om mätningen går fel så får du en uppmaning att mäta om.

I vilket skede befinner sig appen nu?

– Just nu som en beta-version, men vi har testat den och vet att den fungerar. Under försommaren kommer en färdig version. Då går det dock inte att koppla ihop de båda plattformarna som det är tänkt längre fram.

AKUSTIKFAKTA

Forskning har visat att ljudmiljön i offentliga miljöer är viktig för människors hälsa. Det samtidigt som allt fler också delar och har mindre kontorsytor. I dag har TMF med akustik som en aspekt och kravkategori i Möbelfakta. Och det är inte bara ljudabsorbenter som påverkar, även prestanda på möbler har effekt på ljud i ett rum.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum är en medlemstidning som ges ut av TMF, Trä- och Möbelföretagen.
Trä och Möbelföretagen