Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Hallå där! / ”Vi har alltid varit före vår tid”

”Vi har alltid varit före vår tid”

Peter Mossbrant, som i konkurrens med entreprenörer från hela landet, nyligen blev utsedd till Årets Företagare 2022, tillsammans med Derome-kollegan Magnus Andersson (koncernchef). Bland annat prisades deras arbete med hållbarhet och Innovation.

PETER MOSSBRANT Ålder: 55 Titel: Vd på Derome Hus AB och vice vd i Derome AB. Aktuell: Nyligen utsedd till Årets Företagare 2022.

PETER MOSSBRANT
Ålder: 55
Titel: Vd på Derome Hus AB och vice vd i Derome AB.
Aktuell: Nyligen utsedd till Årets Företagare 2022.

Första frågan är ganska given. Hur kändes det att stå i Blå Hallen och ta emot priset som Årets Företagare?

– Det var väldigt stort. Jag kände både glädje och skräck när vi gick fram för att ta emot priset. Samtidigt var det tacksamhet till medarbetarna. Det är de som gör jobbet.

Vad är det du gör i din roll på Derome som ger denna uppmärksamhet? I motiveringen nämns bland annat satsningar på hållbarhet och innovation.

– I hela vår kultur på Derome finns det att vi inte ska förvalta eller titta bakåt.Vi bottnar hela tiden i tillväxt och hållbarhetsfrågor. Vi har hela tiden varit före vår tid när det gäller hållbarhet.

– 2021 var vi först med att bygga en fossilfri förskola exempelvis. Vi jobbar hela tiden med en öppenhet där vi plockar in omvärlden och de idéer som finns runt oss. Det pratas om en speciell företagskultur på Derome. Hur skulle du beskriva den lite kort?

– Det börjar i medarbetarnas engagemang. Alla känner att de är viktiga. Det är i hantverket allting börjar. Samtidigt finns det alltid ett kundfokus där vi kan följa med kunderna i nya utvecklingsprojekt.

Nu går vi in i tuffare tider med svängningar i konjunkturen. Hur tacklar ni detta på Derome?

– Självklart blir det så att vi kan få möjlighet att använda resurser för nya projekt som vi tidigare inte hunnit med. Det gäller att stå rustade när den här svackan är över. Vi som är lite äldre har ju varit med under några svängningar genom åren. Oftast brukar det gå i 5-årscykler. Men den här gången tror vi att det kan gå snabbare innan det vänder upp. Då gäller det att ha nya projekt på gång.

Juryns vinnarmotivering

”Med en företagskultur utöver det vanliga har man haft modet och styrkan att transformera ett litet familjeföretag till ett mångmiljardbolag. Våra vinnare drivs av att hela tiden tänka nytt och hållbart. Företaget vågar vara innovativt genom att bredda sitt verksamhetsområde. Dessa samhällsbyggare räds inga utmaningar. De går i bräschen både vad gäller hållbarhet och jämställdhet i branschen. Med ett stort socialt ansvar och med långsiktiga relationer gör detta företag skillnad både för landsbygd och stad. En svårslagen förebild som investerar i framtiden.”

Om Årets Företagare

Utmärkelsen Årets Företagare, som årligen delas ut av branschorganisationen Företagarna,har gamla anor. Redan för flera decennier sedan delades föregångare till dagens utmärkelse ut. Från mitten av 1980-talet har Årets Företagare korats lokalt och sedan 2007 väljs även en vinnare för hela landet.

Årets Företagare delas ut till en företagare som utfört en prestation i sin kommun och som genom sitt sätt att vara fungerar som en förebild för andra företagare. Alla branscher kan premieras samt företagande inom olika tjänstesektorer.

TEXT HÅKAN LÖVSTRÖM FOTO DEROME

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum gavs ut av TMF, Trä- och Möbelföretagen, 2005-2023 men har nu gått vidare i en annan digital form – Inblick.

Ansvarig utgivare

David Johnsson, vd, TMF
Trä och Möbelföretagen