”Vi behövde skaffa fler maskiner än vi först hade tänkt”
Mitt i en pandemi tvekar inte 85-åriga Horreds Möbel att välja en modig väg och nysatsa. Investeringen på 24 miljoner kronor är den största i företagets historia. Och vd:n Per-Ola Johansson utesluter inte nyanställningar framöver.
Ni har investerat rekordmycket i en ny avdelning för sprutlackering. Hur har ni lyckats med det under pandemin?
– Vi hade under flera år tittat på att skaffa en ny sprutapparat och i det arbetet pratar man med många maskinleverantörer och tillverkare och dessutom sprids info att vi är på hugget. Elgiganten som säljer köksinredningen Epoq fick reda på våra planer och hörde av sig. De skulle plocka hem sin tillverkning av kundorderstyrd produktion och nu är det vi som har den. Det här betydde att vi behövde skaffa fler maskiner än vi först hade tänkt.
Hade ni utrymme och personal för att direkt kunna ta er an det nya samarbetet?
– Vi har funnits i samma lokaler sedan 1936, och eftersom vi har hållit på med en produktionsbaserad industri med stora lager har vi nu öppnat upp avdelningar som vi tidigare stängt ner. Personalmässigt har vi samma antal nu som tidigare, alltså 35 pers. Vår vanliga produktion av möbler för mötesrum och kontor har sjunkit under pandemin, men tack vare Epoq har vi fullt upp. När marknaden för mötesrum och kontor kommer igång igen kan det bli fråga om nyanställningar.
Hur har ni klarat av coronapandemin ur ett smittskyddsperspektiv?
– Väldigt bra, vi har skapat en intern bubbla och har ständiga möten för att hela tiden påminna om hur viktigt det är att vara försiktig som privatperson. En av oss blev smittad av sin partner som jobbar inom vården, men sedan början av året är alla på plats. Ett tag hade vi totalförbud för utomstående i våra lokaler, nu är de välkomna under förutsättning att man håller avstånd, använder vår handsprit och sätter på sig munskydd när det behövs.
Hur ser du på framtiden för er som specialistföretag inom kontors- och mötesmöbler?
– Det finns frågetecken om hur marknaden ser ut. Kanske tar arbetsgivare ett arbetsmiljöansvar och ger anställda ett bidrag för att köpa möbler till sina hemmakontor, men den marknaden är svår att styra. Positivt är att mer av vår produktionsnisch verkar flyttas hem till Sverige i stället för att förläggas i till exempel Baltikum och Polen. Där har både våra egna politiker och EU ett ansvar att bidrag och subventioner inte skapar orättvisa förhållanden.
TEXT PEDER EDVINSSON FOTO ANNA KARLSSON
Lämna en kommentar