Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Aktuellt / Gärsnäs stolar får nytt liv på operan Award

Gärsnäs stolar får nytt liv på operan Award

År 1994 producerade Gärsnäs 1 356 röda sammetsstolar till Göteborgsoperans stora salong. Nu – nästan 30 år senare – har samtliga stolar plockats bort för för att restaureras.

Förhoppningen är stolarna åter ska vara på plats i nyskick när Göteborgsoperan öppnar för publik igen i höst.

Operahuset invigdes 1994 och är ritat av Jan Izikowitz på dåvarande Lund & Valentin arkitekter, efter ett vinnande förslag av arkitekt Carl Nyrén. Stolarna formgavs i samarbete med arkitekterna och fick namnet Thalia efter en av de nio muserna i den grekiska mytologin. De är utformade för att fånga upp salongens akustik.

– Stolarna specialritades just för vårt operahus. En stol tom har samma dämpning som när en fysisk människa sitter där, så att akustiken inte varierar. Vi ändrar inte på någonting – till och med luggen i det nya röda ulltyget har exakt samma längd för att inga akustikförändringar ska ske, säger Arne Sahlstedt, teknisk förvaltare på Göteborgsoperan.

Att renovera stolarna är betydligt mer kostnadseffektivt än att köpa nya.

– Men den en största vinsten är ändå återbruket, säger han. Stolens grund kommer att bestå av samma kvalitet och kulör som tidigare. Originaldetaljerna i trä tvättas medan tyg, läder och stoppning byts ut på samtliga stolar.

– Det är en omfattande skala på renoveringen och restaureringen, säger Anna Klockby, marknadschef och delägare av Gärsnäs.

I bolagets framtida strategi ligger nu att öka försäljningen mot privatmarknaden.

– Genom att vi nu breddar oss och tar ytterligare steg in på retailmarknaden kommer vi att kunna erbjuda designmöbler från vår högkvalitativa svenska produktion till fler målgrupper än tidigare, säger Dag Klockby, delägare och vd för Gärsnäs.

Det nya kapitlet i Gärsnäs historia manifesterades med den nyligen genomförda utställningen House of Gärsnäs i Brandenburgska huset på Skeppsbron 30 i Gamla Stan.

– Äntligen kan vi förverkliga vår dröm om ett showroom där vi kan visualisera och gestalta ett hem med våra möbler, säger Anna Klockby.

– Det här är lanseringen av vår resa mot privatmarknaden, en introduktion till Gärsnäs värderingar och designfilosofi. Vi berättar vår historia med hjälp av möbler som inspirerar, väcker känslor och skapar välbehag.

Dag Klockby understryker att alla möbler som Gärsnäs skapat är ”välkomna tillbaka” till företaget.

– Vi vill göra skillnad för klimatavtrycket och visa att ett bredare återbruk inte behöver kompromissa med designen.

Gärsnäs_DagAnnaKlockby_hr

GÄRSNÄS Ägare: Dag Klockby 33,3 %, Anna Klockby 33,3 %, Åke Axelsson 33,3 %. Omsättning 2019: 82 Mkr. Resultat efter finansnetto 2019: 0,3 Mkr. Antal anställda: 40.

Gärsnäs_Salongen_RGB_foto Ingmar Jernberg GöteborgsOperan_Salong

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum är en medlemstidning som ges ut av Trä- och Möbelföretagen, TMF - en del av Arbio AB.

Ansvarig utgivare

David Johnsson, vd, TMF
Trä och Möbelföretagen