Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Perspektiv / Spaningen / Nio innovationer som gjort avtryck

Nio innovationer som gjort avtryck

Är det tekniken, marknaden eller kanske människorna som driver utvecklingen framåt? Här är några innovationer som gjort avtryck i den svenska trä- och möbelindustrin.

”Snap in”-gångjärnet
”Snap in”-gångjärnet har sen det började tillverkas på 70-talet använts på i stort sett alla innerdörrar av lättare typ i Norden. Gång­järnen är vändbara och man behöver inte ta hänsyn till om dörren är höger- eller vänsterhängd. Det har gjort att dörrföretag och bygghandlare ­kunnat halvera sina lager.

Strinnings String
1950 ­utlyste Bonniers Folkbibliotek en tävling där man sökte en enkel, monteringsfärdig hylla som kunde skickas med posten. Vann gjorde Nisse Strinning och hans fru Carin, som gjorde en ­ihålig hylla i tre plan, med hyll­gavlar i plast­överdragen metalltråd – och tillhörande påse med fyra skruvar. Alltsammans ­inslaget i ett platt paket.

Dolt trappfäste
Patenterade Mountin (av SSC) är en innovation i trapp­världen som ger dolda infästningar, utan skruvar eller pluggar, för planstegen i sidovangerna. Fö­rutom de estetiska fördelar är det här smart då man kan dra åt ­beslagen i efterhand.

Böjträtrenden
Att böja trä till stolar är praktiskt och poulärt. ­Bröderna Thonet från Wien tog patent på tekniken redan 1841. I Sverige utvecklades tekniken några år senare av Gemla.

En ”fix” idé
Fällbordet ”Fix” är en av ­Sveriges mest sålda möbler. Hotell, ­kyrkor, kurs­gårdar, uteserveringar, bingohallar – cirka två ­miljoner ­exemplar har det blivit sedan starten 1934.

Nytt trägolv på ett ”k(l)ick”
Svenska Välinge Innovation AB uppfann 1993 klickfogen. Tre år senare introducerade norska Alloc AS världens första klickgolv – ett golv som läggs utan limning där brädorna kopplas ihop mekaniskt. Fogarna blir praktiskt taget osynliga. Färdigt på ett ”k(l)ick”!

Kinnarps filtar
För Kinnarps är logistik ett honnörsord. 1959 skaffade man egna lastbilar och tog hand om transporterna själv. I samma veva ersatte man wellpapp som emballage, och började istället använda filtar. Stora besparingar, både miljö- och pengamässigt.

Lättbalk
En klassisk profil i byggnadsverk, inte minst för bärande väggar, bjälklag eller tak. Profilen har länge funnits som stålbalk, men är nu vanlig även som träbaserad, stark lättbalk. Balken består av två huvudsakliga lastbärare, flänsar, som sammanfogas av ”livet”.

Tradition och kompetens
Madrassfabriken Dux i ­Malmö­ ­startades 1926 av A E Ljung. 1931 fick han licens till spiral­systemet Epeda, samma system som används i dagens madrasser. Tio år senare ­konstruerar Dux sin ­första rammadrass. Resten är historia.

Av: Bertil Arwidsson, Cecilia Uhler

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum gavs ut av TMF, Trä- och Möbelföretagen, 2005-2023 men har nu gått vidare i en annan digital form – Inblick.

Ansvarig utgivare

David Johnsson, vd, TMF
Trä och Möbelföretagen