Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Hallå där! / När det förväntade möter
det oväntade

När det förväntade möter
det oväntade

TMF 14-1, GamFratesi_fri

Enrico Fratesi och Stine Gam är årets Guest of Honour på Stockholm Furniture & Light Fair.

Som årets Guest of Honour har Stine Gam och Enrico Fratesi fått det prestigefulla uppdraget att ge besökarna ett första, oförglömligt intryck av mässan.

Vad betyder det att ni blivit utnämnda till årets Guest of Honour?

– Stockholm Furniture & Light Fair betyder mycket för oss och under alla år som vi besökt mässan har vi beundrat loungerna som hedersgästerna skapat.  Det har alltid varit mycket välrenommerade, internationella designers, vilket självklart gör att vi känner oss mycket stolta över utnämningen, säger Enrico Fratesi.

Hur skulle du vilja beskriva er design?

– Vi har ett mjukt, nästan lite naivt formspråk som utgår från enkla former med mycket karaktär. Den är en mix av det förväntade och oväntade där en liten detalj kan vara just det som ger själva uttrycket. Vi rör oss hela tiden mellan våra respektive hemländer och har respekt för designkulturen som ju är stark både i Danmark och Italien. Kontrasterna berikar och avspeglar sig både i våra liv och arbeten.

Vad kan vi förvänta oss av er lounge?

– Ett uttryck för vår designfilosofi, samtidigt som den bjuder besökarna på en rumslighet som överraskar och ger plats för både arbete, möten och vila. Målsättningen är en föränderlig lounge som som man vill närma sig om och om igen. Vi har kallat konceptet för Balans eftersom just strävan efter balans är ett centralt begrepp i vår design.

Vilken är er relation till svenska möbeltillverkare?

– Den är lite speciell eftersom vi fick vårt första uppdrag av Swedese. Att de gav oss chansen innebar en bra start på vår karriär. Som ung designer kan det vara svårt att komma igång och få visa vad man kan. Därför är vi tacksamma över att just Swedese vågade satsa på oss och bjuda in oss som medlemmar i sin stora familj av formgivare.

Text: Katarina Brandt

TMF 14-1, GamFratesi, webb_fri

GamFratesi fick sitt första upp­drag av Swedese i form av stolen Cartoon. Den är inspirerad av barns spontana uttryckssätt och hur de i sina teckningar ofta ger föremål nästan mänskliga, så kallade antropomorfiska, drag.

FAKTA ENRICO FRATESI och STINE GAM 

Gör: Grundade 2006 den danskitalienska designstudion GamFratesi med bas i Köpenhamn.

Bakgrund: Stine Gam har examen från Arkitekt-högskolan i Aarhus, Danmark, med en master i möbeldesign. Enrico Fratesi har studerat arkitektur på universitetet i Florens, Italien, och har även en masterexamen i industridesign från universitetet i Ferrara.

Exempel på uppdragsgivare: Swedese, Ligne Roset, Gubi, Fontana Arte, Lightyears, Fredericia, Casamania, Galerie Maria Wettergren, One Nordic.

Aktuella som: Årets Guest of Honour på Stockholm Furniture & Light Fair.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum gavs ut av TMF, Trä- och Möbelföretagen, 2005-2023 men har nu gått vidare i en annan digital form – Inblick.

Ansvarig utgivare

David Johnsson, vd, TMF
Trä och Möbelföretagen