Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Perspektiv / Spaningen / Milanomässans fullträffar

Milanomässans fullträffar

Vad var det mest intressanta från Saloni del Mobile i Milano 2013?  Vi bad Sanna Gebeyehu, utställningsproducent, projektutvecklare och kreatör, att lista snackisarna från mässan.

Jean Nouvel_MilanoMilanosnackis – Jean Nouvels utställning om arbetsplatser ”UFFICIO DA ABITARE”
Var och hur vi arbetar är ett viktigt ämne. Vi lever i en tid där våra arbetsplatser och rutiner förändras och möblerna måste anpassas efter de nya behov som uppstår. Jean Nouvels utställning om just ”arbetsplatsen” var vacker och väl genomförd med allt ifrån retrospektiva delar till framtidsvisioner.

Rekvisita – Objekt som förhöjer värdet av möbeln
På en av världens största möbelmässor ser man tusen­tals produkter och vad är det egentligen som gör att en produkt känns speciell och sticker ut? Ett svar är att sätta objektet i ett sammanhang, bygga en story eller miljö runt produkten. Cappellini och Vitra är exempel på företag som bygger miljöer där en blandning av prylar från andra företag, konst­närer eller antikviteter lyfter deras eget varumärke.

Breeze Copper_MilanoNygammalt – Befintliga produkter i ny skrud
Många pratar om bristen av nyheter, att ekonomin sätter stopp för nyskapande. Jag ställer mig frågan – måste allt vara nytt? Vi ser många bra exempel på förädling eller uppdatering av redan befintlig design.  Monica Försters bord Breeze för Swedese är ett fint exempel.

Monterdesign – Enkla och billiga material ramar in de lyxigaste varumärkena
Flera av de stora drakarna på Salone del Mobile har fantastisk monterdesign och på internationella mässor bygger man gärna in sin utställning för att skapa sin egen värld. Byggmaterialen är ofta enkla, billiga vardagsmaterial som till exempel förvaringslådor av plast som staplas likt tegelväggar eller som Moroso som valt ett vanligt stängselnät där tygband ”vävts” in på olika sektioner som gör att montern är inkapslad men ändå transparant.

Kokong_MilanoKokong – 2013 svar på kontorslandskapens ”cubicle”
Visst är det härligt med öppna och luftiga kontor! Men det finns ett problem, sorlet. Störande ljud och känslan av att man stör andra i sin omgivning är en stor energitjuv på våra arbetsplatser. Nu visas en kavalkad av sittmöbler med hög rygg och sidor hos de flesta möbelproducenter med inriktning offentlig miljö. Det öppna kontoret behöver kokonger för enskilda samtal, egna reflektioner  och för att inte störa andra eller bli störd själv. Kanske är 60-talets ”cubicle” på väg tillbaka?

Luca_Nichetto_MilanoStjärnglans – den svenske italienaren
Luca Nichetto, visst är han väl ändå lite svensk… Han jobbar ju med flera svenska producenter har svensk flickvän och kontor i Stockholm så visst kan vi få känna oss stolta över Luca som slagit igenom stort. Med ett antal uppskattade projekt visar han att han inte bara är ”Årets designer” i Italien.

Mode inspirerar allt oftare möbelformgivare
Möbelföretag som jobbar med modefoton som back­drops i sina utställningar och i mark­nads­föringsmaterial blir allt van­ligare. Även formgivare hittar inspiration i modets värld, en tydlig koppling till mode ser man i Färg&Blanches formgivning. Både i deras egen kollektion men även fåtöljen ”Emma” som produ­ceras av Gärsnäs och har fått fina utmärkelser både av Elle och Sköna Hem. Grattis!

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum gavs ut av TMF, Trä- och Möbelföretagen, 2005-2023 men har nu gått vidare i en annan digital form – Inblick.

Ansvarig utgivare

David Johnsson, vd, TMF
Trä och Möbelföretagen