Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Perspektiv / Spaningen / Jobbet visar vem du är

Jobbet visar vem du är

Ungdomsbarometern har frågat drygt 11 000 personer mellan 15 och 24 år vad de tycker är viktigt på den framtida arbetsplatsen. 

Jobbet visar vem du är Här är de sex högst prioriterade områdena:


”Jag vill arbeta med något intressant”
De som söker jobb i dag har i högre utsträckning än andra generationer uppmanats att följa sina intressen. Därmed ökar förväntningarna på att berätta vem man är genom sitt val.

”Kollegorna och den sociala gemenskapen är viktig”
Den sociala interaktionen utgör en stor del främst inom tjänste­sektorn. Därför blir arbets­kamraterna allt viktigare.

”Det ska vara balans mellan arbete och fritid”
När gränserna mellan arbete och privatliv suddas ut blir frågan om om balansen allt viktigare. Även om få rynkar på ögonbrynen över att svara på ett mail under semestern så upplever många att det inte är lönt att tjäna pengar om det inte finns någon fritid att spendera dem på.

”Jag vill ha tydlig uppskattning för mitt arbete”
Att kalla unga för feedbackberoende är kanske att gå för långt. Men de är definitivt mer vana vid återkoppling. Att jämföra sig med andra i form av ”likes” har blivit en stark valuta.

”Viktigt att jag får hjälpa andra genom mitt jobb”
Att ungdomsgenerationen har fått höra att de ska följa sina drömmar innebär inte att de struntar i sina medmänniskor. Att verka för en bättre värld är någonting som står högt i kurs.

”Jag kräver hög lön och hög status”
En bra lön är fortfarande en hygienfaktor. Men arbetsgivarna måste också konkurrera med mer än en bra lön för att vara attraktiva.

Läs mer om hur den yngre generationen tycker och tänker om utbildning och jobb: www.waitbutwhy.com/why-generation-y-yuppies-are-unhappy

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum gavs ut av TMF, Trä- och Möbelföretagen, 2005-2023 men har nu gått vidare i en annan digital form – Inblick.

Ansvarig utgivare

David Johnsson, vd, TMF
Trä och Möbelföretagen