Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Hallå där! / ”Det är jätteviktigt för våra medarbetare”

”Det är jätteviktigt för våra medarbetare”

Inger Mattsson, hållbarhetsansvarig på Scandic Hotels, är en av Sveriges miljömäktigaste 2013. I dag är hållbarhet ett genomgående tema i Scandics företagsfilosofi.

Du är med på listan över årets miljömäktigaste, som tidningen Miljöaktuellt publicerade nyligen. Hur ser du på din roll? Vad har du för makt?

– Oj … jag fick i dag en inbjudan av Johan Rockström, nummer ett på listan, som kallar oss andra till ett möte. Om inte vi kan, så vilka kan då, är temat. Jag ska så klart gå. Jag tror att företag kan göra mycket om de kan se att det är ekonomiskt lönsamt att arbeta med hållbarhet. Jag önskar att Scandic kan bevisa det.

På vilket sätt är trä och hållbarhet naturliga inslag i Scandics profil?

– Det passar in i vår nordiska profil, vårt designuttryck. Det ska synas att vi är nordiska. Vi har ledorden ”Casual Caring Creative” – och i det sistnämnda passar till exempel samarbetet med Stockholm Design Week in.

Hur resonerar Scandic när det gäller möbler och inredning i hotellen?

– Det är faktiskt lite kul med bakgrunden. År 1996 började vi se över hotellinredningen. Ut åkte heltäckningsmattor, in med trägolv i stället. Textilmattor beräknas hålla i sju år, och trägolven från 1996 ligger fortfarande kvar. Snacka om att öka livslängden! Golv eller möbler i trä slits också snyggare än syntetmaterial. Sedan handlar det om klassisk design, som man inte tröttnar på för snabbt. Vi använder inte trä från skogar som inte bör avverkas. Vi väljer inredning som är lätt att sköta, går att reparera och putsa upp, och inte kräver så mycket kemikalier.

Vilken är den viktigaste motorn i Scandics hållbarhetsarbete?

– Jag skulle kunna säga god ekonomi – på lång och kort sikt. Men en sak till: Det är jätteviktigt för våra medarbetare. Många söker sig till Scandic just för att vi jobbar med detta. När vi öppnade hotell i Berlin, vårt största hotell med 600 rum, då berättade hon som höll i intervjuerna att samtliga som sökte jobb hos oss frågade om vårt hållbarhetsarbete.

FAKTA Inger Mattsson
Gör: Hållbarhetsansvarig på Scandic Hotels.
Född: 1963.
Bor: Danderyd.

FAKTA Scandic Hotels  har 160 hotell och 6 600 medarbetare. Under Stockholm Furniture Week 2013 visades utställningarna WoodPunk och TON (ett tjeckiskt företag som gör böjträdesign) på Hotel Scandic Anglais i Humlegården i Stockholm.

Text Gabriel Stille

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum gavs ut av TMF, Trä- och Möbelföretagen, 2005-2023 men har nu gått vidare i en annan digital form – Inblick.

Ansvarig utgivare

David Johnsson, vd, TMF
Trä och Möbelföretagen