Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Redaktören / Uppfinn framtiden för säkerhets skull

Uppfinn framtiden för säkerhets skull

K”The best way to predict the future is to invent it”.

Det ligger fortfarande mycket sanning i IT-gurun Alan C Kays kloka ord från 1970-talet. Särskilt när det gäller 3D-printing och de utmaningar det innebär för trä- och möbelindustrin.

Kortfattat handlar det om att skriva ut fysiska föremål i en skrivare inte mycket klumpigare än en ”vanlig” skrivare. Prototyper, galna idéer med mindre budget och andra tidsramar – det råder ingen brist på användningsområden för en 3D-skrivare.

Och just nu är utvecklingen mitt i ett genombrott. Allt fler företag erbjuder billiga 3D-utskrifter. En egen skrivare får du för knappa 20 000 kronor.

Hur dess framfart påverkar trä- och möbelindustrin mer än som ett smart led i design-, utvecklings- och produktionsprocessen, är svårt att svara på. Helt säkert är dock att frågan om piratkopiering och upphovsrättsskyddad design blir än mer aktuell. För vad händer när någon skriver ut en Lamino, Lilla Åland eller någon annan svensk klassiker?

Jag är helt säker på att vi, precis som i citatet i början av texten, måste vara proaktiva. Formgivaren Alexander Lervik (sid 12) duckar inte för utmaningen. Han menar att trä- och möbelindustrin fortfarande har initiativet.

– Men vi behöver skapa ett Spotify för branschen, säger han.

Välkommen tillbaka efter sommaren.

Nu kör vi!

Kristofer Sandberg, redaktör

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum gavs ut av TMF, Trä- och Möbelföretagen, 2005-2023 men har nu gått vidare i en annan digital form – Inblick.

Ansvarig utgivare

David Johnsson, vd, TMF
Trä och Möbelföretagen