Tuffa förhandlingar att vänta
I september inleddes avtalsförhandlingarna 2012 på allvar. Just nu kämpar parterna om att möta varandras krav. Den sista november ska de två första avtalen vara färdiga.
Förhandlingarna följer det regelverk som sattes i och med det nya Industriavtalet. I praktiken innebär det att det nya avtal måste förhandlas fram under oktober.
Om parterna inte har kommit överens då kliver Opo, industrins opartiska ordföranden, in och hjälper till. Totalt handlar det om fyra avtal: två tjänstemannaavtal och två arbetaravtal. Den sista november ska arbetaravtalen vara färdiga. För tjänstemannaavtalen är det 31 december som gäller.
– Vi måste komma överens om nya avtalsvillkor. Vi har inga alternativa parter att träffa avtal med. På så vis skiljer sig det här från en vanlig affärsförhandling, säger David Johnsson, vice vd och förhandlingschef på TMF.
För industrins del finns det tre särskilt viktiga delar av avtalsförhandlingarna: stödjande kollektivavtal, företagsnära lönebildning och verksamhetsanpassad arbetstid.
– Kollektivavtalet måste spegla den verklighet vi lever i och stödja våra medlemmar på den globala marknaden, säger David Johnsson.
Att eftersträva företagsnära lönebildning handlar om att lönen måste bestämmas utifrån företagens förutsättningar i kombination med enskilda medarbetares prestationer.
Företagen måste också få bättre kontroll över när arbetet ska utföras. Detta för att flexiblare och snabbare kunna anpassa verksamheten.
– Men det är för tidigt att säga något om målen i siffror. Det ekonomiska läget är väldigt osäkert, vilket kommer avspeglas i avtalsförhandlingarna. Men vi kämpar stenhårt för att skapa avtal som stärker företagens konkurrenskraft, säger David Johnsson.
Det finns flera skäl till att förhandlingarna kan dra ut på tiden.
– Vi är i en allvarlig ekonomisk situation. Många företag har varslat och fler planerar nedskärningar. Därför är det förvånande och oansvarigt av facken inom industrin och GS att kräva löneökningar på 3,7 procent. Var tror de att pengarna finns? Dessutom har de andra kostnadsdrivande krav som sammantaget motsvarar cirka sex procent, säger David Johnsson.
Av: Cecilia Uhler, Kristofer Sandberg
Lämna en kommentar