Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Hjältar & Hjältinnor / Systrarna donerade till flytten

Systrarna donerade till flytten

För två år sedan flyttade möbel­utbildningen Carl Malmsten Furniture ­Studies till nybyggda, specialritade lokaler på Lidingö. En flytt som gjordes möjlig tack vare John Mattson Fastighets AB och en mångmiljondonation från Ann-Sofie Mattson och Kerstin Skarne, döttrar till byggmästaren John Mattson.
– Vi ville hedra vår ­pappa, att han skulle få leva kvar med sitt namn och sin ande i någonting. Som ett slags tack för allt han hade byggt upp.
På skolan lär sig ­eleverna möbelsnickeri, -konservering, -design och -tapetsering.
Skolan har stor ­betydelse för svensk möbelindustri och är den enda i sitt slag. Den har gott rykte även utanför landet.

Båda systrarna har själva ett stort intresse för möbler och formgivning. När de hörde att eleverna var trångbodda i den förra skolan från 1950-talet bestämde de sig för att skapa ”John Mattsons minnesstiftelse för Carl Malmsten vid Linköpings universitet” och skänka 15 miljoner, som bland annat går till stipendier och för att bygga ett vetenskapligt ­bibliotek vid skolan.
– Vi kom fram till att skolan förenar våra intressen med vad som skulle ha kunnat vara pappas.

Av: Rebecka Gyllin
Foto: Håkan Flank

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum gavs ut av TMF, Trä- och Möbelföretagen, 2005-2023 men har nu gått vidare i en annan digital form – Inblick.

Ansvarig utgivare

David Johnsson, vd, TMF
Trä och Möbelföretagen