Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Hjältar & Hjältinnor / Peter Jiseborn fick rätt mot piratkopian

Peter Jiseborn fick rätt mot piratkopian

Att kopiera andras ­möbler straffar sig. Det står klart efter att Peter Jiseborns företag Swedese nyligen vann ett ­viktigt upphovsrättsmål mot Dan Buhrén Möbler AB.

Buhréns döms för att ha kopierat Yngve Ekströms världskända stol Lamino samt för att ha sålt kopian trots att tingsrätten förlagt den med säljförbud. Totalt ska Buhréns betala 930 000 kronor i vite och rättegångskostnader.
– Det är skönt att det lönar sig att driva ett sådant här mål. Vi har en upphovsrätt i den här produkten och man ska inte kunna göra kopior och leva på andras rättigheter, säger Peter Jiseborn.

Redan hösten 2010 upptäckte han kopian och påtalade det för Buhréns. Men när den återigen dök upp på möbelmässan så tvekade han inte att driva målet.
– Vi företräder form­givare som oftast är ensam­företagare och när de drabbas så har de inte finansiella muskler att ställa sig upp för sin rätt. Då är det vårt ansvar som producenter att försvara dem.
Förhoppningsvis leder domen till att möbel­företag framöver inte väljer att ­kopiera utan istället göra helt nya saker.
– Man behöver inte alls göra likadant som någon annan redan gjort och det behöver inte vara sämre för det. Det finns idéer för alla.

Peter Jiseborn

Aktuell: Vd på Swedese ­Möbler som vågade ta striden mot företaget som kopierat deras mest kända produkt Lamino.
Ålder: 54 år.

Om du kopierats

Kontakta först företaget och be dem ta bort varan ur sortimentet. ­Skaffa en jurist, du ­klarar det inte själv. Ha ett syste­matiskt sätt att gå till väga, sätt upp en lista på vad du ­behöver göra i tur och ­ordning. Våga ­driva målet men var beredd på att det är energi­krävande. Som medlem i TMF har du en timme gratis hos Lindahls och Nova, samt 20
procent rabatt på timarvodet.

Relaterade artiklar

2 kommentarer

  • Jesper

    Vad hette produkten hos Buhrens? Hade varit intressant att se hur den såg ut. Var det en ”ren kopia” eller bara väldigt lik? Har sett kopior även på Libri hos Ikea (även om deras ser för j*vlig ut) samt hos mio.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum gavs ut av TMF, Trä- och Möbelföretagen, 2005-2023 men har nu gått vidare i en annan digital form – Inblick.

Ansvarig utgivare

David Johnsson, vd, TMF
Trä och Möbelföretagen