Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Perspektiv / Spaningen / Nytta och ännu mer nöje

Nytta och ännu mer nöje

Vi tar en titt på nya böcker som ger kunskap och inspiration i vintermörkret.

1. Allkonstnär i ”hemtrefnadens” tid
Lars Israel Wahlman som möbeloch inredningsarkitekt 1894–1917
Av: Johan Knutsson och Peter Segemark.

Arkitekten Lars Israel Wahlman levde 1870–1952. Flera av hans verk står i dag välbevarade, till exempel Engelbrektskyrkan i Stockholm men också flera mindre kända villor i tidstypiskt hemtrevlig stil. Boken illustrerar hans konstnärskap i text och fantastiska bilder, många i detalj. (Nordiska Museets förlag)

2. Axel Larsson
Möbelformgivare och inredningsarkitekt under fem decennier
Av: Sigrid Eklund Nyström.

Axel Larsson var aldrig särskilt känd hos allmänheten men han skapade ett stort antal möbler och inredningar av betydande offentliga lokaler. Funktionen stod alltid i centrum i hans rationella och genomarbetade möbler som i den här boken lyfts fram i rampljuset. (Carlssons)

bockerny

 3. Nordic Architects
Ebbs & Flows
Av: David Sokol.

Den andra boken i serien om nordiska arkitekter. En imponerande pjäs på över 500 sidor fulla av bilder av såväl uppförda som inte uppförda byggnader från 60 ledande nordiska arkitektbyråer. (Arvinius+Orfeus)

4. Den svenska möbeltillverkningen 1850–1950
En småindustris framväxt
Av: Sverker Jonsson

Svensk möbeltillverkning i dag kommer ur en lång och intressant historia, något som professor emeritus Sverker Jonsson har tagit fasta på. I boken redogörs för branschens framväxt men också för en del enskilda företag. En faktaspäckad bok med historiska bilder. (Gidlunds förlag)

5. Monica Förster
Lateral Thinking
Redaktör: Hanna Nova Beatrice.

Här får vi ta del av skisser, modeller och färdig design från formgivaren Monica Försters 15 år av samarbeten med svenska och utländska möbel-producenter. Boken är ett kreativt flöde av snygga bilder med många korta texter. Texterna är på engelska. (Arvinius förlag)

6. Carl Malmsten
Formgivare och pedagog
Redaktör: Daniel Prytz.

Flera skribenter bidrar i den här boken med texter om en av Sveriges mest namnkunniga möbelformgivare – Carl Malmsten. Här kan vi läsa om Malmstens karriär och hans tankar och idéer med sin form samt njuta av vackra bilder.  (Carlssons)

7. Fresh
The Irresistible Appeal of Gert Wingårdh’s  architecture
Redaktör: Tomas Lauri.

Här presenteras ett urval ur Wingårdh arkitektkontors senaste arbeten. 600 sidor med korta texter och massor av inspirerande bilder om 37 viktiga projekt från åren 2008-2013. I boken finns texterna både på svenska och engelska. En bok man kan bläddra länge i. (Arvinius+Orfeus)

8. Åke Axelsson
Inredningsarkitekt
Av: Johan Örn.

Åke Axelsson är inrednings-arkitekt sedan över 50 år och fortfarande aktiv. Han har skapat många officiella inredningar genom åren, bland annat Riksdagshuset, Stockholms slott men även klassiska Stockholmskrogar. I boken tecknas fina porträtt av hans miljöer och möbler i text och bild. (Carlssons)

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum gavs ut av TMF, Trä- och Möbelföretagen, 2005-2023 men har nu gått vidare i en annan digital form – Inblick.

Ansvarig utgivare

David Johnsson, vd, TMF
Trä och Möbelföretagen