Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Aktuellt / VillaZero – aktivt projekt för passivt hus

VillaZero – aktivt projekt för passivt hus

Det har pratats mycket om klimatneutrala byggnader, men Fiskarhedenvillan tyckte att det gjordes för lite. Då föddes idén om VillaZero, ett utbildningsprojekt som ska testa alla teorier och resultera i ett färdigt hus på Furustigen 6 i Borlänge. Fiskarhedenvillan hittade partners i Mondo Arkitekter och Structor Byggteknik Dalarna, Region Dalarna har gått in och delfinansierat projektet.

Projektledare från Fiskarhedenvillan är Helena Tallberg.

– Här får vi möjlighet att använda oss av det vi kommit fram till i andra projekt. Ytterväggen är sex decimeter tjock och en variant på en lösning vi kom fram till i projektet Vägg 2020, säger Helena.

Isoleringen är en av de kända ”bovarna” när det kommer till klimatavtryck. I VillaZero blir det cellulosa eller träfiber i stället för stenull.

– En grund av trä i stället för betong gör också att vi kan nå målet att bygga koldioxidneutralt, säger Helena om huset som ska stå färdigt under 2022 och certifieras enligt Swedish Green Building Councils märkning NollCO2.

FN:s klimatmål Agenda 2030 är en grund för Fiskarhedenvillans arbete. Det märks i VillaZero-projektet.

– 2030 är snart, vi måste ställa om nu för att hinna, säger Helena Tallberg och betonar att klimatavtrycket inte är det enda fokuset i projektet.

– Hållbarhet omfattar också arbetsmiljö och jämställdhet. VillaZero ska byggas av ett helt kvinnligt bygglag för att identifiera hinder som finns i branschen och hitta lösningar på dem.

Läs mera om Fiskarhedenvillan HÄR

Villazero

Digital rendering av VillaZero.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum är en medlemstidning som ges ut av Trä- och Möbelföretagen, TMF - en del av Arbio AB.

Ansvarig utgivare

David Johnsson, vd, TMF
Trä och Möbelföretagen