Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Aktuellt / Hallå där! / Vi-känsla utanför boxen
Sherwin-Williams

Vi-känsla utanför boxen

Patrik Andersson

Patrik Andersson är inspiratören som haft en huvudroll i Filip och Fredriks filmsuccé ”Trevligt folk” och gjort bandy till en integrationsfråga.

Solskenshistorien om det somaliska landslaget i bandy från Borlänge har växt till någonting stort som berör många. Inte bara i Borlänge utan i hela världen.

Hur kom du på att idén att skicka ett somaliskt bandylag till VM i Sibirien?

– Det var våren 2013. Jag funderade på var min stad, Borlänge, var på väg. Det gick dåligt för företagen och vi hade fått ett tillskott av 3 000 somaliska flyktingar som inte hade integrerats i samhället på något bra sätt. För mig handlade det om att flytta eller att vara med och påverka situationen till det bättre. Då hörde jag att Borlänge Bandy ville dra i gång ett integrationsprojekt och lära unga invandrare att åka skridskor. Jag fick snilleblixten att anmäla Somalia till Bandy-VM. Efter lite övertalning och en bandymatch på Friends Arena i Stockholm hade jag alla med på resan.

Vilka tips kan du ge till trä- och möbelföretag som vill använda samma koncept för integration?

– Att tänka utanför boxen och att vara öppen och lyhörd. Hitta nya mötesplatser och skapa en vi-känsla. När man väl är i gång är det många som vill vara med och bidra. Man behöver inte jaga eldsjälar hela tiden. Kör bara i gång så kommer eldsjälarna att komma till dig.

Vad har du själv lärt dig på ett personligt plan?

– Otroligt mycket. Att ingenting är omöjligt. Jag har fått en helt annan öppenhet till det som kunde verka främmande. Och jag har blivit glatt överraskad av att de allra flesta ute i samhället har en positiv grundinställning till integration. Det här är ett projekt kantat av kärlek och värme.

Och vad händer nu?

– Vi förvaltar det vi har och är mitt uppe i en Sverigeturné som handlar om hur man omvandlar det vi gjort till konkreta jobb. Efter Somalia Bandy var det många som tyckte att vi skulle göra något för tjejer också. Det blev en skidsatsning där 30 unga invandrarkvinnor ställde upp i företagsstafetten under Skid-VM i vintras.


Patrik Andersson

Ålder: 50 år.

Bor: Borlänge.

Gör: Social entreprenör, journalist, krönikör, föreläsare med mera.

Text Katarina Brandt

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum är en medlemstidning som ges ut av TMF, Trä- och Möbelföretagen.
Trä och Möbelföretagen