Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Aktuellt / Sökes: 8 000 medarbetare

Sökes: 8 000 medarbetare

Trä- och möbelindustrin behöver rekrytera upp till 8 000 personer under de kommande åren. Bristen på kvalificerad arbetskraft äventyrar företagens konkurrenskraft och långsiktiga utveckling och det är en utmanande uppgift att få unga att välja just vår bransch.

GettyImages-1061243426_Konvert.epsDe rekryterande företagen söker nya medarbetare med åtminstone gymnasiekompetens och listan av spännande och varierade jobb kan göras lång.

Här är några av de yrkesroller som finns – läs mer på tmf.se/framtidensindustri.

CNC-OPERATÖR

Med hjälp av skicklig datastyrning är det bara fantasin som sätter gränserna för vad du som CNC-operatör kan göra. Programmering, utveckling och tillverkning av produkter som bygger och inreder världen.

INGENJÖR

En roll där förmågan att tänka strategiskt och logiskt kommer till användning. Ingenjören ser det ingen annan ser. Ingenjören kontrollerar och investerar i ny maskinteknik och utvecklar nya processer som effektiviserar produktiviteten.

MASKINSNICKARE

Ett arbete nära träets strukturer med manuella och datastyrda maskiner. Snickaren plockar fram det där lilla extra för dörrar, fönster, möbler och mycket annat. Ett hantverk med en doft av trä.

MÖBELSNICKARE

Möbelsnickaren inreder Sverige och världen med sina unika möbler i mindre serier eller specialbeställda inredningar.

PRODUKTIONSTEKNIKER

Produktionens vägvisare och problemlösare, som ser till att kvalitetskraven nås, upptäcker vad som behöver förbättras och driver utvecklingen framåt.

PRODUKTUTVECKLARE

En idéspruta med teknisk kompetens. När kundernas behov förändras måste produkterna också utvecklas, då kommer produktutvecklaren på nya innovativa och smarta lösningar som förändrar och förenklar livet för många människor.

TAPETSERARE

Ett yrke som ger gamla möbler ett nytt liv, men som i ännu högre grad skapar nya möbler. Hos de stora svenska möbelföretagen sätter tapetseraren sin egen prägel och ger soffan, sängen eller stolen en särskild karaktär genom att arbeta med olika tyger, material och stoppning.

YTBEHANDLARE

Ansvarig för den sista finishen genom lackning och målning med hjälp av speciella sprutmaskiner eller direkt med pensel.

Andra yrken i branschen!

Inom industrin finns det även plats för dem som inte arbetar direkt med produktionen, till exempel säljare, designers, marknadsförare, ekonomer, personalvetare och en och annan vd.

Följande yrkesroller kan i nuläget valideras inom trä och möbelindustrin:

● CNC-operatör

● Maskinsnickare

● Ytbehandlare

● Möbelsnickare kan valideras som specialsnickare medan produktionstekniker är beskrivet i en kvalifikation

TMF:s Rekryteringsrapport tas fram av Prognoscentret, ett oberoende marknadsanalysföretag, och publiceras en gång per år. Rapporten kan även laddas ned från tmf.se/rekrytering.

TEXT PEDER EDVINSSON

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum är en medlemstidning som ges ut av Trä- och Möbelföretagen, TMF - en del av Arbio AB.

Ansvarig utgivare

David Johnsson, vd, TMF
Trä och Möbelföretagen