Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Aktuellt / Inblick / Släkten är värst

Släkten är värst

Den svenska trä- och möbelindustrin består av många familjeföretag, här är några av dem:

Blå Station B som i Börge, L som i Lindau, Å som i Åhus – möbelföretaget startades på den skånska ostkusten 1986 av formgivaren Börge Lindau. I dag är det barnen Mimi och Johan som driver företaget.

Bra Hus från Hedlunds  i Furudal i Dalarna startades i början av 1900-talet av Reinhold Hedlund. Reinhold är morfarsfar till Kristina Hedlund, som är vd för företaget sedan 2017, då hon tog över från sin mamma Birgitta.

Kristina Hedlund

Kristina Hedlund

Vilka är fördelarna med att jobba i familjeföretag?

– Den naturliga närheten mellan styrelse, ägare och vd är väldigt positiv, och att ha familjen som stöd bakom kulisserna är också bra. Som familjeföretag agerar vi också på lång sikt. Vi kan tänka oss lite mindre på sista raden för att hellre se till att vi ska finnas kvar länge här i Furudal – skulle vi försvinna finns risken att hela byn dör ut eftersom vi sysselsätter 100 anställda. Med ett riskkapitalbolag som ägare kan det ha varit annorlunda.

Hur arbetar ni för att undvika att det blir ”för mycket familj”?

– Vi har valt att ha externa ledamöter i vår styrelse för att få in andra tankar och erfarenheter utifrån. Jag tycker det är skönt att som ganska ny vd veta att vi har en styrelseordförande som är extern och som inte daltar med mig. Annars kanske jag skulle sitta med min mor, min bror och annan släkt och diskutera. Det känns som om det blir lite jäv.

Sjölinders Snickeri startades 1952 av David Sjölinder och finns i dag i Länna söder om Stockholm, vd är Jan Olof Sjölinder.

Säters Snickerifabrik AB Företaget startades 1944 och drivs i dag i tredje generationen av Tommy Andersson. Fabriken finns i Hedemora i Dalarna.

Bröderna Anderssons Möbeltillverkare i Ekenässjön i Småland vars verksamhet startade med Gottfrid Andersson, 1912. I dag driver kusinerna i tredje generationen företaget.

DUX Möbelföretag grundat 1926 av Efraim Ljung i Malmö då han tog med sig konsten att göra sängbottnar av spiralfjädrar från USA. Sonsonens son Henrik och hans syskon driver bolaget i dag.

Grythyttan stålmöbler Nuvarande vd Karl Lindqvists farfar Artur var smeden som bytte inriktning från hästskoproduktion till möbeltillverkning. Han bockade den första fåtöljen till Stockholmsutställningen år 1930.

Karl Andersson & Söner Möbelföretag från Huskvarna startat av snickarmästare Karl Anderson 1898. Nu inne på fjärde generationen, vd är Andreas Wadskog – Karls dottersonens son.

Fjärde generationen som förädlar Karl Anderssons arv. Maria, Sara och Karl Wadeskog

Fjärde generationen som förädlar Karl Anderssons arv. Maria, Sara och Karl Wadeskog

Några enkla råd kring generationsväxling?

Våga prata om generationsväxlingen – låt den ta tid! Är ni flera syskon som skall ta över – säkerställ att ni har samma inställning till hur företaget skall drivas och att ni har gemensamma värderingar och mål. Dela upp ansvarsområden, respektera varandra!

Vad ser du som fördelar eller nackdelar med att driva ett familjeföretag?

Fördelar: Tryggheten – man har varandra i med- och motgång!

Nackdelar: Kanske svårt att släppa jobbsnack då familjerna träffas – kan bli påfrestande för respektive och barn!

Lundins kök Rötterna är från 1930 då Arthur Lundin började tillverka möbler. Under 1960-talet renodlades verksamheten och man övergick till att tillverka köksinredning. I dag är det den tredje generationen som driver företaget i Hestra i Småland, genom Tobbe Lundin och Anette Lundin Rohdin.

O. H. Sjögren  Oskar Herbert Sjögren startade sin möbelproduktion 1902 i Tranås. Sedan 2005 drivs företaget av grundaren OH:s sonsonens söner, Håkan och Jakob Sjögren.

Håkan och Jakob Sjögren

Håkan och Jakob Sjögren

Hur är det att som bröder ta över ett företag, Håkan?

– Jag tog inte över företaget tillsammans med min bror, utan jag köpte det av min far för 15 år sedan. Efter att ha drivit det som ensam ägare i tio år bjöd jag in min bror som delägare i företaget. Jag tyckte det var för stressigt och arbetsamt att driva det själv, och tänkte att med hans hjälp kan vi tillsammans utveckla företaget bättre än vad jag hade möjlighet till som ensam ägare.

Vad ser du som fördelar eller nackdelar med att driva ett familjeföretag?

– Vi har ju alltid betraktats som ett familjeföretag för att företaget har gått i släkten, men det har oftast bara haft en ägare åt gången. Men det har alltid känts speciellt att driva ett företag som är startat av farsfarsfar och sedan har gått vidare i familjen. När jag var ensam var den stora fördelen att jag inte behövde rådgöra med någon innan jag fattade beslut. Nackdelen var att jag inte hann med göra ett bra arbete inom alla sorters områden. Vissa uppgifter var jag tvungen att sköta halvdant för att prioritera andra uppgifter som jag bedömde vara viktigare.

Eksjöhus Hustillverkare från Eksjö i Småland, grundat av Simon Lindholm 1941. Fjärde generationens Oskar Lindholm och syster Frida Scherdén är i dag vd för Eksjöhus Modulhus respektive Eksjöhus.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum är en medlemstidning som ges ut av Trä- och Möbelföretagen, TMF - en del av Arbio AB.

Ansvarig utgivare

David Johnsson, vd, TMF
Trä och Möbelföretagen