Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Aktuellt / Spaningen / Nationalmuseums nya klenoder

Nationalmuseums nya klenoder

Under Stockholm Furniture & Light Fair (5–9 februari 2019) visas designföremål och möbler från Nationalmuseets nya restaurang i en utställning. TMF:s medlemmar finns bakom flera designprodukter. Den här satsningen på ny svensk form är en av de största sedan Stockholms stadshus byggdes 1928. formgivaren Matti Klenell har varit med och satt samman den omfattande utställningen, här berättar han om bakgrunden till tre av möblerna.

1 Arc Stool

Tillverkad av Edsbyn och formgiven av Jens Fager.

”I Jens pall för Edsbyn finns kopplingar till företagets arv som pinnstolstillverkare som redan på skisstadiet kändes väldigt sympatiskt. Den ser så enkel ut men är ändå skön att sitta på och har blivit en favorit att sitta på. Även om jag ogillar ordet tidlös så är det precis vad Jens Fager har uppnått med den här uppdaterade pinnstolen.”

Arc Stool, tillverkad av Edsbyn och formgiven av Jens Fager

Arc Stool, tillverkad av Edsbyn och formgiven av Jens Fager

2 Botero

Tillverkad av Källemo och formgiven av Peter Andersson och Matti Klenell.

”Det var sommaren 2015 som vi fick uppdraget med utställningen och inredningen på Nationalmuseum. Jag hade tidigare arbetat mycket med Peter Andersson och vi kom i det här projektet att arbeta fram men stol tillsammans. Formen på Botero är klassisk med rötter från antiken men vi har hittat en del nya detaljer. De diagonala sömmarna över ryggstödet ger möbeln både rörelse och modernitet.”

Botero Tillverkad av Källemo och formgiven av Peter Andersson och Matti Klenell.

Botero
Tillverkad av Källemo och formgiven av Peter Andersson och Matti Klenell.

3 Draft

Formgivet av Massproductions.

”Massproductions blev kontaktade rätt sent i processen men vi visste att vi ville ha dem med bland producenterna. Dock hade vi inte rätt projekt för dem att ta tag i. När vi slutligen hittade ett uppdrag som passade blev det bråttom att få fram ett kafébord. Bordet är inspirerat av gamla arkitektbord. Det här bordets lite strama formspråk balanserar upp andra möbler runt omkring som då får utrymme att ’skrika’ mer.”

Draft Formgivet av Massproductions

Draft
Formgivet av Massproductions

”En ny samling”

Den 13 oktober återinvigdes Nationalmuseum efter fem års renovering och ombyggnad. En särskild satsning gäller den nya restaurangen där 32 formgivare, 80 designföremål och 21 producenter är representerade i utställningen ”En ny samling”. Bland de möbelföretag som syns med sin design och sina nyritade möbler finns Swedese, Offecct, Källemo, Gärsnäs, Massproductions, Fogia och Edsbyn. ”En ny samling” är producerad av Stockholm Furniture & Light Fair i samarbete med Sveriges Arkitekter och TMF.

TEXT HÅKAN LÖVSTRÖM

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum är en medlemstidning som ges ut av Trä- och Möbelföretagen, TMF - en del av Arbio AB.

Ansvarig utgivare

David Johnsson, vd, TMF
Trä och Möbelföretagen