Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Inblick / Designföreläsning lockade engagerade studenter

Designföreläsning lockade engagerade studenter

”Är det okej att sno din idé?” Den rubriceringen, och en designföreläsning med inriktning mot kopieringsproblemet, var något som såväl engagerade som lockade designstudenter.

Den 13 november ordnade TMF, tillsammans med Beckmans, Konstfack och LiU Malmsten, en öppen föreläsning på just Konstfack – ett led i TMF:s arbete för att öka medvetenheten och kompetensen kring plagiering. ­Föreläsare var vd-duon Johan Lindau (Blå Station) och Lars Bülow (Lammhults Design Group) och i vanlig ordning tacklade de ämnet på ett ganska provokativt och ärligt sätt. Produktkopiering blir allt vanligare i möbelbranschen och andra kreativa näringsområden och många saknar kunskap i frågan vilket bidrar till att plagiering fortsätter att breda ut sig.  Designföreläsning

– Hur många av er vill jobba med design, sa Lars Bülow i en rak fråga till studenterna. För om ni vill det så är det här en oerhört viktig fråga. Värdesätts inte design så blir det inte lika många jobb inom området framöver.

Designföreläsning-2

– Det är helt enkelt så att stöld lönar sig. Vad händer när kopimismen breder ut sig? Med det innovativa klimatet, tänk kring arbetsmiljö, kvalitet och miljö och branschens utveckling i stort? Vi kommer inte att kunna ta hand om svensk möbelindustri på samma sätt.

Designföreläsning-3

Lars Bülow, vd på Lammhults och en gång elev
på skolan, var en av tre föreläsare på Konstfack.
Han betonade behovet av att värdesätta design.

Oktober och november var månader där olika forum – med TMF-­medverkan – lyfte problemet med piratkopiering. Frågan ­debatterades i tidningen Fokus, i P1-morgon, på Konstfack samt på Svensk Form. 

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum gavs ut av TMF, Trä- och Möbelföretagen, 2005-2023 men har nu gått vidare i en annan digital form – Inblick.

Ansvarig utgivare

David Johnsson, vd, TMF
Trä och Möbelföretagen