Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Vägvalet / ”Tror det blev tio prototyper”

”Tror det blev tio prototyper”

Det började som en soffa…
– Jag hade presenterat en idé om en soffa och produkten var i princip klar. Den krävde ett nytt produktionssätt och vi hade stora problem att hitta en leverantör, men till sist hittade vi en i Italien. Så döm om min förvåning när Anders på Offecct ringde och sa ”Tyvärr, det är en fin produkt, men vi tänker inte producera den”.

… men blev en stol?
– Offecct ville inte producera soffan för att den inte var tillräckligt miljövänlig. Den var tung och de tyckte att miljöbelastningen blev för stor vid transport. Så istället fundera jag på hur idén kunde förverkligas på ett annat sätt. En stol föll sig naturligt och jag ville göra den hopfällbar, så att den kunde fraktas i ett platt paket.

Inspirationen kom från artisten Björk?
– Framtidens människa skildras ofta som robot, och jag gillade tanken på att översätta de formerna till en stol. Inspirationen kom från en musikvideo av Chris Cunningham och Björk där robotkropparna byggdes upp med hjälp av leder.

Ni tog också fram en helt ny produktionsmetod?
– Mitt första förslag var i plast. ”Vi vill ha den i trä”, sa Anders. Tillsammans med producenten började vi testa, och Offecct presenterade en ny materialidé som gick ut på att sammanfoga laminerat trä och filt. Textilen skapar inte bara en intressant struktur, utan ger också träet flexibilitet och hållfasthet. Så av två existerande metoder skapade vi en helt ny tillverkningsprocess. Jag tror att det blev tio prototyper till slut. Hur många prover vi gjorde på materialet, det har jag tappat räkningen på.

Text Amelie Bergman

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum gavs ut av TMF, Trä- och Möbelföretagen, 2005-2023 men har nu gått vidare i en annan digital form – Inblick.

Ansvarig utgivare

David Johnsson, vd, TMF
Trä och Möbelföretagen