Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Inblick / Trender och träpunk

Trender och träpunk

Tyg av trä, bilar inredda med träbaserat läder eller miljövänlig biltvätt med talloljebas? Wood Fusion är stället där tankarna och idéerna får bege sig i alla möjliga och omöjliga riktningar.

Mannen bakom seminarierubriken är Stefan Nilsson, trendexpert som regelbundet figurerar i media och på möbel- och inredningsmässor. Stefan spanar konstant efter nya företeelser och fenomen inom inredning, design, mode.

Och nu handlar det om punk.
– Ja, jag kallar mitt seminarium Wood Punk och egentligen handlar det om den punkiga attityd som vi hittar i trender kring trä just nu. Det händer något efter en ganska snäll period med trähistorik, det rustika och att hitta tillbaka det rötterna. Jag vill visa det lite ”farligare” med trädesign och träbearbetning och det gör jag med olika ingångsvinklar. Det blir som en slags proteströrelse, säger han.
Stefan Nilsson kommer att ha ungefär 20 objekt på sin utställning, där han bland annat visar upp möbelsnickaren Petter Ivarsson som inkorporerar graffiti i träet, Konsthantverksgruppen som gör spännande träpanel till köket, samt Sara Wetterqvist som jobbar med marmorering i trä.

Men det behöver inte enbart handla om unga designers, menar Stefan, även om han inser att ungdomar ofta vågar vara mer icke-kommersiella i sitt skapande.
– Egentligen handlar det om att jag vill komma ifrån de fina, raka pinnstolarna. Jag vill ha en annan attityd, ett mod och ett självförtroende. En av mina förebilder i branschen är nestorn Mikael Löfström, drygt 60 år, konstnärlig ledare för Carl Malmsten Furniture Studies.

Vad är Wood Fusion?

Wood Fusion är en del av Trä & Teknikmässan och en plats där industrin träffar den kreativa designvärlden, där unga innovativa designers får chans att upptäcka nya metoder som kan realisera deras idéer.
Här ställer man frågan vad som kan göras med trä.
Det kan handla om nyskapande produkter och design, eller om effektiva och hållbara tillverkningsprocesser.
Det bjuds på workshops, utställningar och seminarier.

Text Cecilia Uhler

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum gavs ut av TMF, Trä- och Möbelföretagen, 2005-2023 men har nu gått vidare i en annan digital form – Inblick.

Ansvarig utgivare

David Johnsson, vd, TMF
Trä och Möbelföretagen