Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Inblick / ”Svårt att få fram mark”

”Svårt att få fram mark”

För trähustillverkarna i ­Sverige kan det på sikt vara klokt att bevaka Japan trots att den förväntade exporten kom av sig.

TMF:s Anders ­Rosenkilde, chef för teknisk utveckling, besökte landet i början av sommaren.
Varför blev det ingen export från Sverige?

– Det har varit betydligt svårare än förväntat att få fram mark. Hela bostadsområden har slagits bort av vågorna och det ligger miljontals ton skräp överallt, säger han.
Tomokuhus i Insjön har dock levererat 100 temporära bostäder i en av de drabbade regionerna. Och svenskägda Gadelius i Tokyo har skänkt tio plusenergihus, hus som kan producera mer energi än de förbrukar.

Utöver detta har japanerna själva ordnat lägenheter, fritidshus och nybyggda nödbostäder. Men nya samhällen ska byggas och intresset för svensk teknik och kunnande är stort. Särskilt intressant är energieffektiva lösningar med ökad andel förnyelsebar energi.
– Nu är det läge för de svenska husföretagen att titta på Japan och lämpliga partners på plats om man vill ha en chans att vara med, säger Anders Rosenkilde.

Av: Kristofer Sandberg

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum gavs ut av TMF, Trä- och Möbelföretagen, 2005-2023 men har nu gått vidare i en annan digital form – Inblick.

Ansvarig utgivare

David Johnsson, vd, TMF
Trä och Möbelföretagen