Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Reportaget / Ny VD med familjeplanering

Ny VD med familjeplanering

Ett övertagande efter tre generationer kräver tålamod. På Vindelåns snickeri jobbas det hårt för att nästa Jacobsson ska kunna ta över.

– Vi har en flera år lång process där inget av barnen ska känna att de inte fick chansen, förklarar nuvarande vd Samuel Jacobsson, som driver företaget tillsammans med sin bror Rickard.

Vårvinter i Lappland innebär gnistrande sol som reflekteras i den smältande snön. Några mil norr om Lycksele ligger Rusksele och Vindelåns snickeri. Samuel och Rickard Jacobsson möter upp och vill gärna bjuda på lunch i byns enda restaurang, som även fungerar som skolbespisning och matsal för äldreboendet. Alla vet vilka bröderna Jacobsson är och att det är de som driver snickeriet.

Samuels son Thomas, 31, har fått höra om förväntningarna på att ta över ända sedan skolåren.

– Är det du som ska ta över? Det är en fråga jag fått från kompisar under nästan hela min uppväxt, berättar Thomas, som numera jobbar heltid på snickeriet efter en ”utflykt” till Skellefteå under ett antal år.

Under åren i Skellefteå och Umeå hann Thomas Jacobsson med att ta en examen i företagsekonomi och starta det framgångsrika företaget Wood of Sweden.

– 2012 hade vi en datorväska av värmebehandlat trä som blev så uppmärksammad att vi fick åka till New York och visa upp den i e internationell entreprenörstävling, berättar Thomas.

Men sedan fyra år är Thomas tillbaka i Rusksele och jobbar på snickeriet tillsammans med sin pappa och farbror.

– Jag började här, och efter cirka ett år kände jag att jag skulle vilja ta över företaget. Det känns bra att kunna fortsätta utveckla företaget och vara fjärde generationen Jacobsson.

Men även om inte något annat av barnen till de två bröderna jobbar i företaget vill Samuel och Rickard ge alla barnen samma chans att få bli en del av familjeföretaget.

– Vi har tre barn var, jag och Rickard. Vi har haft två saker som vi tyckt varit väldigt viktiga. Det ena är att alla våra barn ska få chansen att säga sin åsikt kring ett ägarskifte. Vi vill inte att någon flera år senare ska säga att de aldrig fick chansen.

– Det andra är att i den här typen av företag så tror vi inte på passiva delägare. Det ska vara aktiva ägare.

Med dessa förutsättningar värvade bröderna in en ny styrelseordförande i bolaget som varit med i liknande lägen tidigare

– Ett av hans uppdrag har varit att förbereda för generationsskifte. Under 2018 har vi haft tre träffar med våra barn. Jag förklarade att jag vill lämna ifrån mig huvudansvaret sista december 2019. Utifrån detta fick barnen ge sin synpunkt hur de ser på företaget.

Styrelseordföranden har också haft individuella samtal med alla inblandade, både barnen och bröderna. Vid träff nummer två fick barnen säga hur de såg på situationen och om de själva ville gå med eller inte.

– Det hade då utkristalliserats att två av barnen sagt att de inte vill vara med. Vi har ett som är säkert på att han vill ta över medan tre funderar. Thomas Jacobsson är det av barnen som kommit längst i tankarna kring att ta över. Han tycker att metoden med att ta in en neutral styrelseordförande har fungerat mycket bra.

– Det har varit viktigt att få träffas både i grupp och individuellt så alla får chansen att ventilera sina tankar. När vi träffats individuellt med ordföranden har vi kunnat berätta saker som inte kanske ska delas med alla, förklarar Thomas Jacobsson.

Samuel, som nu är inne på sitt 65:e år, berättar att han tog upp frågan kring generationsskifte med sin revisor redan för ett par år sedan.

– Han sa då att det viktigaste var att vi kom överens inom familjen kring vilka som ska vara med eller inte. Det juridiska går alltid att lösa.

Troligen har också tidigare generationers historia spelat in i beslutet att verkligen ta den här processen på allvar. Samuel tar fram ett gammalt foto från snickeriet.

– Där ser du min far och min farbror. I bakgrunden tror jag även att det är ytterligare en bror. Men de kunde inte komma överens och det slutade med att bröderna gick vidare till annan verksamhet och därmed blev bara min far kvar. Så vill vi inte ha det nu, berättar Samuel Jacobsson.

Men även om man nu kommer överens mellan barnen så finns det en del praktiska problem att ta itu med. Ett av dem är hur de två nuvarande ägarna ska kunna lösas ut utan att man dränerar företaget på dess finansiella muskler.

– Vi tycker det är roligt att utveckla företaget och vill inte pausa alla investeringar. Vi vill att det ska fungera bra framåt.

En viktig bit att arbeta med är finansieringen.

– Vi har tittat på konsekvenserna av ett ägarskifte och ett sätt är att jag och Rickard kan ta utdelningar från bolaget och därmed sänka värdet på bolaget, vilket gör att det blir billigare för nästa ägare att ta över.

Målet är att ägarskiftet ska vara helt klart 2022. Men redan vid det kommande årsskiftet ska Samuel kliva av vd-posten. 31-årige Thomas Jacobsson bedöms redan vara inskolad.

– Jag var tio år första gången jag fick betalt för att jobba här på snickeriet. Sedan har jag jobbat somrar och extra – och under fyra år efter gymnasiet, berättar Thomas, som nu fungerar som produktions- och inköpschef.

Thomas har även följt med sin far ut på resor för att träffa de större kunderna. Vindelåns snickeri är ledande i Sverige på karmar till ytterdörrar och Thomas ser inga revolutionerande förändringar när Samuel slutar som vd vid årsskiftet.

– Hela branschen går mot mer effektiv och automatiserad produktion. Den utvecklingen ser jag även här. Men visst har jag även tankar kring nya produkter, säger Thomas och ser hemlighetsfull ut.

FAKTA:

Omsättning 2017: 33,5 miljoner

Resultat 2017: 1,1 miljoner

Personal: 22 anställda

Vindelåns snickeri är ledande i Sverige på att tillverka karmar till ytterdörrar.

De största kunderna ligger i södra Sverige, bland annat i dörrcentrat Osby i Skåne.

Bolaget ägs i dag av bröderna Samuel och Rickard Jacobsson.

Samuel har 60 procent av ägandet och Rickard resterande 40 procent.

Det var brödernas farfar som startade verksamheten på 1920-talet med möbelproduktion i liten skala. Genom åren har firman också tillverkat bland annat skogskojor, inredning till krontorp, trappor och vävstolar.

Generationsskiftet med ett fullständigt övertagande av ägandet beräknas vara klart 2022.

FJÄRDE GENERATIONEN När Thomas Jacobsson tar över efter sin pappa Samuel för han en snart hundraårig familjetradition vidare.

FJÄRDE GENERATIONEN När Thomas Jacobsson tar över efter sin pappa Samuel för han en snart hundraårig familjetradition vidare.

Några mil norr om Lycksele ligger Rusksele och Vindelåns snickeri.

Några mil norr om Lycksele ligger Rusksele och Vindelåns snickeri.

NÄST PÅ TUR Thomas tar över som vd i vinter. 2022 ska hela generationsväxlingenvara klar.

NÄST PÅ TUR Thomas tar över som vd i vinter. 2022 ska hela generationsväxlingenvara klar.

Vindelåns snickeri är ledande i Sverige på att tillverka karmar till ytterdörrar

Vindelåns snickeri är ledande i Sverige på att tillverka karmar till ytterdörrar

DSC_0776

Samuel Jacobsson är glad att en utomstående styrelseordförande hjälpt till i förberedelserna till ägarskiftet.

Samuel Jacobsson är glad att en utomstående styrelseordförande hjälpt till i förberedelserna till ägarskiftet.

” Vi har haft två saker som vi tyckt varit väldigt viktiga. Det ena är att alla våra barn ska få chansen att säga sin åsikt kring ett ägarskifte. Vi vill inte att någon flera år senare ska säga att de aldrig fick chansen. ”

” Vi har haft två saker som vi tyckt varit väldigt viktiga. Det ena är att alla våra barn ska få chansen att säga sin åsikt kring ett ägarskifte. Vi vill inte att någon flera år senare ska säga att de aldrig fick chansen. ”

TEXT HÅKAN LÖVSTRÖM FOTO ANNA RUT FRIDHOLM

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum gavs ut av TMF, Trä- och Möbelföretagen, 2005-2023 men har nu gått vidare i en annan digital form – Inblick.

Ansvarig utgivare

David Johnsson, vd, TMF
Trä och Möbelföretagen