Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Aktuellt / ”Hoppas fler får chans att ta kortet”

”Hoppas fler får chans att ta kortet”

Åsa Engman i Lycksele är en av de första i Sverige som tagit Maskinkörkort.

Efter att ha arbetat inom sjukvården i drygt 20 år kände Åsa Engman att hon ville prova någonting nytt. Hon bestämde sig för att byta bana i livet. Nu har vårdens vita kläder ersatts av blåställ och arbetsskor med stålhätta.
– Jag såg en annons i tidningen om att man kunde gå på komvux och kände att jag ville prova det. Sen fick jag jobb och på den vägen är det.
Numera arbetar hon på Hedlunda Industri i Lycksele som levererar bland annat sängar och bord till Ikea. Själv jobbar Åsa i lackeringen.
– Min uppgift är att lacka bord och hyllor som sen paketeras och skickas ut till olika Ikea-varuhus runtom i världen. Jag trivs jättebra, det känns helt rätt att jag vågade byta bana.

Hon har alltid varit intresserad av att arbeta med trä och därför kändes träindustrin som ett naturligt val. Jobbmöjligheterna såg väldigt goda ut då efterfrågan av arbetskraft inom branschen är stor i Lycksele. Utöver det så lockade även fasta arbetstider.
– Det är många faktorer som stämmer och jag tycker det är roligt.
För att kunna sadla om i sitt yrkesliv valde hon alltså att läsa på den kommunala vuxenutbildningen i Lycksele. I september förra året började hon en halvårslång träteknisk utbildning och det var genom den hon blev erbjuden att läsa till Maskinkörkortet.
– Då tackade jag såklart ja och nu när jag har det så känns det jättebra. Vi fick lära oss väldigt mycket om säkerhet och den är ju superviktig inom träindustrin.

Via en webbaserad utbildning fick Åsa Engman först lära sig mycket om arbetsmiljö och säkerhet kring sju olika maskiner som är vanliga olycksplatser. Till exempel bandsåg, bordsfräs, planhyvel och kapsåg. Därefter skrev hon prov för varje del, totalt nio stycken. Praktiska övningar var även nödvändiga för att sedan avslutningsvis göra praktiska prov vid de olika maskinerna.
– Allting handlade om säkerhet. Till exempel fick vi lära oss om farliga härdplaster, hur man ska stå vid maskinen, vad man ska tänka på när det gäller klädsel och hur man ska tänka ergonomiskt.

Hon fick även ingående lära sig hur maskinerna fungerar och hur man ska placera sig vid dem för att kunna arbeta på ett säkert sätt.
– Man går oftast bara och ställer sig vid maskinen och tänker inte så mycket på det, men det finns jättemycket som är viktigt att tänka på. Säkerhet runt maskiner är A och O, och jag tror att man behöver den kunskapen för att undvika olyckor. Jag tror att Maskinkörkortet kommer göra så att olyckorna minskar för vi fick gå så pass djupt när vi läste om det.
Än har hon inte hunnit få körkortet i sin hand, men när hon väl får det ser hon fram emot att ha det i fickan tillsammans med truckkortet och stämpelkortet.
– Jag ska bära med mig det varje dag här på jobbet för jag är stolt över det.

Förhoppningen är att hon blir mer attraktiv på arbetsmarknaden eftersom hon klarat utbildningen och tagit Maskinkörkortet.
– Man har ju läst och hört att branschen efterfrågar det så jag hoppas att man blir attraktiv. Och jag hoppas att fler får chansen att ta det här körkortet, för det var jätteroligt att hålla på med det. Det var mycket att läsa in, men så lärde jag mig också mycket, säger Åsa Engman.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum gavs ut av TMF, Trä- och Möbelföretagen, 2005-2023 men har nu gått vidare i en annan digital form – Inblick.

Ansvarig utgivare

David Johnsson, vd, TMF
Trä och Möbelföretagen