Fem lätta favoriter
”Tunga matbordsstolar är en styggelse. Fåtöljer däremot står där de står och får väga vad de vill.” Det säger Dan Gordan, journalist och författare till ”Svenska stolar och deras formgivare 1899-2013”.
Vi bad honom lyfta fram fem favoriter. Det blev en lätt match.
1. Stol 2025
Josef Frank, 1925
”Med inspiration från ostasiatiska möbler, både vad gäller form och material, gav Josef Frank sin luftiga stol ett stramt och samtidigt gracilt uttryck. Och tidlöst.”
2. Nomad
Åke Axelsson, 2013
”I över 40 år har Sveriges mest hängivna stolformgivare funderat på den perfekta safaristolen. Resultatet är suveränt – bekvämt och minimalistiskt i alla led.”
3. Fanett
Ilmari Tapiovaara, 1955
”Tapiovaaras pinnstol sammanfattar 50-talet. Den var lätt som ett fjun tack vare plywoodsitsen, och vägde bara 2,5 kilo. Man lyfter den på ett finger, underbart!”
4. Taburett HI-21
Hans Johansson, 1961
”I det goda hantverket finns ofta en idé. Hans Johanssons taburett sätts ihop och demonteras utan skruv, beslag, lim eller verktyg. Renodling som skön konst.”
5. Trienna
Carl-Axel Acking, 1958
”Carl-Axel Acking var en nestor i svensk inredning. I hans dansk-inspirerade fåtölj för NK sitter jag ofta och gärna i hemma. Skinn och teak hörde tiden till.”
Vilken är din favorit? Mejla tomf@tmf.se och berätta, så har du chans att få ett exemplar av ”Svenska stolar och deras formgivare 1899–2013”.
Foto: Svenskt Tenn (Stol 2025), Gustav Thörnqvist (Nomad), Patrik Johansson (Fanett, Taburett hi-21 och Trienna)
Lämna en kommentar